Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 02.07.2020. 07:30

ZPP: Subvencije za poljoprivredu - Parlament i Veće traže jedno, Komisija drugo

I dok se Evropski parlament i Veće zalažu za dvogodišnje subvencije ZPP-a, Komisija se tome protivi i želi jednogodišnje kako ne bi došlo do jaza između trenutnog i sledećeg programa.

Foto: JumpStory
  • 111
  • 5
  • 0

Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) bila je tema nedavno održanog sastanka članova Evropskog veća i Evropskog parlamenta i dogovoren je privremeni plan kojim će se omogućiti da subvencije za poljoprivredu traju dve godine, čak i ako ne bude postojao sporazum o ZPP-u nakon 2020. godine. 

Međutim, Komisiji, izvršnoj upravi Evropske unije, taj plan se nikako ne sviđa, jer smatraju kako će nastati jaz između trenutnog i sledećeg programa pa se zalažu za jednogodišnje subvencije. 

Reforma ZPP-a neće biti na vreme pripremljena? 

"Komisija nam jako otežava odlučivanje“, rekao je diplomatski izvor za Euractiv i dodao da stručnjaci odbijaju da pruže Parlamentu i ministrima EU tehničku podršku kako bi moglo da se proceni šta bi dvogodišnje razdoblje uključivalo u praksi.

"Nastavili smo jednostavno bez njih", poručio je.

ZPP u problemu: Odbor za životnu sredinu se povlači nakon 2020. godine?

Finska evroparlamentarka Elsi Katainen obavestila je kolege u Odboru za poljoprivredu Evropskog parlamenta (COMAGRI) o trenutnom stanju.

"Želim da pozovem Komisiju da preuzme ulogu poštenog posrednika i prilagodi svoje stavove predloženom planu. Reforma ZPP neće biti na vreme osmišljena pa prema tome prelazno razdoblje od jedne godine nije dovoljno da se države članice pravilno pripreme“, istakla je Katainen. 

Kako trenutni program traje još samo šest meseci, Elsi poziva sva tri organa da se što pre dogovore kako bi se obezbedila pravna sigurnost za evropski poljoprivredni sektor. 


Tagovi

Evropsko veće Parlament Komisija ZPP Subvencije


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.