Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

ZAŠTO JE PREDSETVENA PRIPREMA VAŽAN FAKTOR ZA DOBAR PRINOS KUKURUZA

Oglas je istekao!

Pogledajte slične oglase iz kategorije: Mehanizacija.

Cena: na upit

Opis

Za uspešan prinos kukuruza potrebno je kvalitetno zemljište, ali to nije dovoljno. Ukoliko ne obavite sve pripreme za setvu, prinos neće biti maksimalan.

Predsetvena priprema zemljišta za setvu kukuruza igra jako veliku ulogu, a da bi bila dobro urađena potrebna je kvalitetna mašina.

Najbolje priključne mašine koje vrše predsetvenu pripremu zemljišta su setvospremači i germinatori. Više informacija o predsetvenoj pripremi zemljišta za setvu kukuruza i potrebnim priključnim mašinama saznajte u nastavku teksta.

Setvospremač

ŠTA JE PREDSETVENA PRIPREMA?

Adekvatnom predsetvenom pripremom zemljišta treba obezbediti odgovarajuće agrotehničke uslove za što bolju klijavost semena i kasniji razvoj biljaka, a to je rastresit površinski sloj koji će prekriti seme i optimalno zbijenu posteljicu na koju će seme biti položeno. 

U zavisnosti od tipa zemljišta predsetvenu pripremu treba obaviti 7 do 10 dana pred setvu. U tom periodu dolazi do sleganja setvenog sloja. Najbolje vreme za predsetvenu pripremu je u proleće, kad se površina zemljišta prosuši (ako je osnovna obrada obavljena u jesen).

Predesetvenom pripremom obrađuje se zemljište, a to predstavlja: - otklanjanje neravnina stvorenih nakon osnovne obrade,
- stvaranje povoljne strukture oraničnog sloja zemljišta i mešanje površinskog sloja radi bržeg zagrevanja zemljišta.

Uz to, čuva se vlaga u zemljištu, sprečava porast korova i poboljšava vazdušni režim zemljišta što omogućava brže klijanje semena.

PRIPREMA ZEMLJIŠTA I SETVA KUKURUZA

Ukoliko je osnovna obrada zemljišta odnosno oranje obavljeno krajem leta ili početkom jeseni onda predsetvena priprema treba da počne krajem jeseni i to kao takozvana gruba priprema.

U proleće kada se površina zemljišta prosuši pristupa se finoj površinskoj predsetvenoj pripremi, koja pored zatvaranja brazdi ima za cilj da uništi korovske vrste, kao i da površinski sloj usitni i omogući najbolje uslove za setvu i nicanje.

Pri osnovnoj obradi (oranju), koja je obavljena u jesen, bilo je potrebno izvršiti i osnovno đubrenje. U zemljište na kome se gaji kukuruz neophodno je za prinos od 10 t/ha vratiti 120-180 kg/ha azota, 70-120 kg/ha fosfora, i 40-120 kg/ha kalijuma.

Za obavljanje predsetvene pripreme zemljišta treba odabrati mašine sa najmanjim brojem prohoda koje će pored obavljenog posla najmanje gaziti i sabijati zemljište jer to smanjuje gubitak vlage iz zemljišta usled isparavanja. Naš savet je da izaberete setvospremač ili ukoliko imate mogućnosti germinator.

Kukuruz treba sejati na dubini od 5 do 7 cm, a na lakšim zemljištima eventualno može na dubini od 6 do 8 cm. Razmak između redova kod setve kukuruza uvek treba da bude 70 cm, a u samom redu razmak zavisi od hibrida koji sejete i od kvaliteta semena.

Na osnovu planirane gustine setve treba izračunati i količinu potrebnog semena za setvu. Iz deklaracije o kvalitetu semena, koja je ispisana na svakom pakovanju semenskig kukuruza, izračunava se upotrebna vrednost semena, a pomoću nje i norma setve. Pravilna gustina useva je jedan od osnovnih preduslova za postizanje visokih i stabilnih prinosa.

MAŠINE ZA PREDSETVENU PRIPREMU ZEMLJIŠTA

Kao što smo već naveli, za obavljanje predsetvene pripreme zemljišta treba odabrati mašine sa najmanjim brojem prohoda. Najbolje mašine za taj posao su setvospremači i germinatori (kompleksni setvospremači).

Germinator je kompleksni setvospremač koji u jednom prohodu sprovodi kompletnu operaciju pripreme površinskog sloja zemljišta za setvu.  Za razliku od mnogih drugih mašina, pomoću germinatora odradićete brže i kvalitetnije pripremu zemljišta.

Germinator

Na duži vremenski period, ova mašina uštedeće vam vreme i novac, jer kao što smo naveli samo jednim prohodom odrađuje kompletnu radnju, tako da ćete potrošiti manje goriva a samim tim i vreme.

Setvospremač je mašina namenjena za pripremu zemljišta za prolećnu i jesenju setvu. Sem toga koristi se i za druge praktične operacije kao što su ljuštenje strnjišta, mehaničko suzbijanje korova, proređivanje pšenice i osvežavanje pašnjaka.

KAKO NABAVITI SETVOSPREMAČ ILI GERMINATOR?

Ukoliko ste ozbiljni u svom poslu i poljoprivredom želite da se bavite celog života, a pritom želite da radite sa novim i kvalitetnim mašinama, poslaćemo vas na sigurnu adresu na kojoj se proizvode visokokvalitetne priključne mašine za traktore.

Kompanija Hudjik.com je jedna od najpoznatijih firmi koja prodaje mašine poput setvospremača i germinatora. Posetite njihov sajt i pogledajte kvalitetnu prezentaciju ove dve mašine, i saznajte gde ih možete uživo pogledati i porazgovarati sa njihovim stručnim osobljem.

Dodatna prednost je što sve delove za setvospremače, germinatore ali i druge mašine možete putem njihovog sajta poručiti online. Pogledajte ponudu svih rezervnih delova na njihovom online shopu.

 

Info

Kategorija: Mehanizacija
Vrsta oglasa: Ponuda
Cena: na upit
Država: Srbija
Okrug: Južnobački okrug, Vojvodina
Grad: Temerin
Datum objave oglasa: 01.04.2022.
Datum izmene oglasa: 12.11.2022.
Pregleda: 199
Šifra oglasa: 53630

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas