Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krompira
  • 21.03.2017. 14:30

5 K za uspešnu proizvodnju

Pavel Valent iz Lalića već tri decenije veran je uzgoju krompira. Jedan je od najboljih povrtatara, a tome svedoči i više od 120 priznanja za kvalitet. Vodi se principima: kvalitet, kvantitet, kontinuitet, konkurentnost i korektnost.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.799
  • 82
  • 0

Pavel Valent iz Lalića već tri decenije veran je uzgoju krompira. Jedan je od najboljih povrtatara, a tome svedoči i više od 120 priznanja za kvalitet. Sorta bellarosa se posebno ističe, jer je sa njom postizao prinose i do 70 tona po hektaru.

Uloženo - vraćeno

Osim krompira, seje i manje površine belog i crnog luka, sa kojima takođe postiže visoke prinose. Prošla godina je bila posebno uspešna za njega, ali tvrdi da on nije merilo, jer je glavni problem hiperprodukcija.

Od početka rada ulaže u sisteme za navodnjavanje, za koje tvrdi da su zaslužni za kvalitet i za prepoznatljivot koju njegov krompir uživa.

"Znanje sam krao od Nemaca, posebno kada je reč o bušnju bunara. Do sada sam izbušio 20, što znači da sam na svakoj njivi imao izvor vode. Sada sam to usavršio i radim preko kompjutera ili mobilnim telefonom. Doveo sam struju do njive, što je bila velika investicija, ali isplatila se, jer ostaje za sva vremena", kaže Valent.

Primakao se organskoj proizvodnji, ali smatra da nedostaje još uslova. Koristi kvalitetnu i dobru zaštitu za krompir. Kaže da su troškovi ogromni, a to umanjuje i profit.

Principi koji garantuju uspešnost

Vodi se principima: kvalitet, kvantitet, kontinuitet, konkurentnost i korektnost.

"Mora postojati neki red, pravila igre, kodeks ponašanja, da to bude spakovano kako treba, da roba bude čista, da bude na vreme isporučena, da to bude u kontinuitetu, od početka do kraja", objašnjava Valent.

Poručuje da ako čovek ne zna da iskoristi ono što zaradi, sve je džabe.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Pavel Valent Lalić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]