Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba voća i povrća
  • 14.10.2018. 09:00

7 inovativnih mašina koje ubrzavaju berbu voća i povrća

U nedostatku radne snage za berbu, sortiranje i druge procese u obradi voća i povrća, napravljene su mašine, koje u tome pomažu.

Foto: Bigstock/Jackson Stock Photography
  • 2.777
  • 89
  • 0

U nedostatku radne snage za berbu, sortiranje i druge procese u obradi voća i povrća, napravljene su mašine, koje u tome pomažu. Donosimo vam sedam mašina sa kojim berba postaje lakša i brža.

1. Agrobot za berbu jagoda - 24 "ruku" ovog robota pomoću kamera bira svaku pojedinu jagodu i sprema je u sanduke. Jagodu bira na osnovu njenog oblika i boje. Agrobot može ubrati jednu jagodu svakih pet sekundi. 

2. TomatoTek - mašina za berbu paradajza, koji prenosi preko transportne trake. Zanimljivost ove mašine je u optičkom sortiranju paradajza, gde se automatski odvajaju zeleni plodovi od crvenih. Ova mašina može pobrati više od 4.000 kvadratnih metara u danu.

3. Moty KE 3000 - mašina koja bere bundeve pomoću točka sa šiljcima. Svaku bundevu zgniječi veliki valjak, te se na taj način odvajaju semenke, dok se ostatak odvaja sa strane. 

4. Dewulf mašina za vađenje mrkve - troredna mašina, koja zahvata lišće šargarepe, te ju čupa. Posebni kaiševi čiste šargarepu od ostataka zemlje, a zatim se lišće odvaja od korena.

5. Expand R5090 - mašina za lakšu berbu maslina. Sastoji se od velike cerade, kojom se obloži zemljište oko stabala, zatim Pellenc Buggy 5000 Shaker trese stablo, kako bi plodovi pali na ceradu. Ova mašina može da obere do 1.200 stabala masline u danu!

6. Quickcut berač zelenog lisnatog povrća. Ova mašina se jednostavno pokreće pomoću rada bušilice, koji okreće šipku na kojem su viseći kanapi, koji otkidaju lišće povrća. Pomoću ove mašine berba povrća je i do tri puta brža nego klasničnim, ručnim branjem. 

7. Tomra uređaj za sortiranje - mašina koristi senzore za plodove male kao grašak. Može da sortira plodove na osnovu veličine, boje ili oštećenja. 

Kako izgledaju mašine u radu, pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Voće Povrće Berba Mašina za berbu Krompiri Jagode Bundeve


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!