Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi Kneževac
  • 18.01.2019. 08:00

Arpadžik poskupeo - proizvođači se nadaju da će nadoknaditi prošlogodišnji gubitak

Radovan Čukurov smatra da bi proizvođači bili zadovoljni da lanjski rod prodaju i za 80 dinara po kilogramu, pogotovo što su ga prošle godine prodavali po ceni od 25 do 30 dinara.

Foto: Bigstockphoto/63ru78
  • 854
  • 20
  • 0

Cena crnog luka je u maloprodaji i na pijacama dostigla 100 i više dinara za kilogram. Ipak, oni koji proizvode arpadžik ne znaju kako će proći sa prošlogodišnjim rodom. Tako je i u Novom Kneževcu. Radovan Čukurov konstatuje za Dnevnik da je na tržištu arpadžika, iz kog se proizvodi crni luk, prisutno zatišje. Čeka se da uskoro krenu dorada i plasman, ali se nikada ne zna kako će proći.

"Čekamo fabruar i mart, to su meseci kada je prisutna potražnja za arpadžikom, zbog prolećne sadnje. Lane je situacija bila takva da je potražnja bila jako slaba i cena vema niska, ali je sada arpadžik u odnosu na prošlogodišnju cenu dosta poskupeo. U marketima se prodaje po ceni od stotinu dinara po kilogramu, tako da i mi proizvođači čekamo da postignemo bolju cenu nego pre godinu dana, da nadoknadimo deo gubitka koji smo imali prošle godine", kaže Čukurov.

Prošle godine bacio šest tona arpadžika

Dodaje da je prošle godine bacio šest tona arpadžika. To je doprinelo da je prošle sezone prepolovio površine pod ovim usevom, na sao dva katastarska jutra.

"Ako cena arpadžika i ove godine bude nepovoljna, razmišljam da posle više decenija bavljenja ovom proizvodnjom, prestanem da ga sejem. Inače, mnogi proizvođači su u prethodnom periodu odustali, pa je preostalo svega nas desetak koji se bavimo ovom proizvodnjom. Zbog toga je i ponuda domaćeg arpadžika slabija, a novokneževačka opština je nekada bila poznata po ovoj proizvodnji - proizvodilo se 5.000 tona, a sada oko 150 tona", napominje povrtar.

Uvoznici guše domaću proizvodnju

Smatra da bi proizvođači bili zadovoljni da lanjski rod prodaju i za 80 dinara po kilogramu, pogotovo što su ga prošle godine prodavali po ceni od 25 do 30 dinara.

"Jedan od razloga je što se uvoze i crni luk i arpadžik, čime se guši domaća proizvodnja. Uvoznici su zaposeli tržišta u većim centrima, a mi nismo organizovani da bi mogli da im pariramo. Ranije smo pokušavali osnivanjem udruženja proizvođača arpadžika, ali ciljevi zbog kojeg smo ga osnovali nisu zaživeli, pa je prestalo sa radom, pošto nismo našli zajednički interes, nego smo ostali razjedinjeni", ističe kaže Čukurov.  


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Radovan Čukurov Novi Kneževac Arpadžik Cena

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.