Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 10.06.2017. 13:30

Babura zahtevna, ali isplativa

Slobodan Nikolić iz Brestača uzgaja baburu na otvorenom i u plasteniku. Kaže da je isplativa, ali da cena stagnira, posebno zbog uvoza.

Foto: Print Screen
  • 1.851
  • 80
  • 0

Plodovi babure u plastenicima Slobodana Nikolića iz Brestača svake godine su sve bolji. Opredelio se za povrtarstvo, uzgajao različite kulture, ali je shvatio da mu ova proizvodnja donosi najveći profit.

"Posao je težak, već u januaru kreće grejanje, jer je tada i sejanje. Važna je zdrava prihrana, đubrenje. Kada se odradi sve kako treba i ispoštuju sve mere, bude isplativo, ako je obezbeđen plasman", ističe Nikolić.

Otvorena proizvodnja prostire se na jednom hektaru, a na isto toliko je i ona u zatvorenom prostoru.

"Kod plastenika je problem na početku, zbog uloga. Kasnije se ulaže isto, ali otvorena proizvodnja stiže kasnije, pa je i cena manja", objašnjava Slobodan.

Probleme prave cena i štetočine

Trenutna cena paprike je 140-150 dinara i takva je već treću godinu. Na početnu cenu utiče i uvozna paprika, posebno ona iz Albanije koja košta 120 dinara.

Drugi problem je borba sa bubom trips, koja traje nekoliko godina.

"Ne može da se reši prskanjem, pa ubacujemo biološku zaštitu, predatore, dobre bube koje jedu loše bube, kako ja volim da kažem".

Foto: Print Screen


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paprika Babura Slobodana Nikolić Brestač Trips


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.