Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika
  • 10.09.2018. 08:00

Bačka: Cena ajvaruše viša i do 40% nego prošle godine

Goran Milosavljević, jedini uzgajivač paprike iz Kljajićeva kod Sombora, umesto 10 tona "ajvaruše", ubrao je jedva četiri tone. Slab rod odraziće se na cenu.

Foto: Pixabay / Hermann
  • 1.795
  • 87
  • 0

Rod paprike ove godine je podbacio na zapadu Bačke. Kako za RTV kaže Goran Milosavljević, jedini uzgajivač paprike iz Kljajićeva kod Sombora, umesto 10 tona "ajvaruše", ubrao je jedva četiri tone. Vremenski uslovi su krivac zbog toga što će računica biti - nula.

"Što se tiče toploljubivih biljaka poput paprike, patlidžana, lubenice ili krastavaca, letnje vreme se jako loše odrazilo na sam rod, jer ove biljke vole toplo vreme, pa kiša nije pogodovala. Mi imamo sisteme za navodnjavanje, kojima doziramo nivo vlage. Za dobar prinos nedostajalo nam je stabilno vreme i dobra temperatura. Papriku je uhvatila bakterioza, bez obzira na tretiranja. Otpali su joj listovi sa stabljike sve do korena, a pojavile su se i kraste na samom plodu", objašnjava Milosavljević.

Vreme je uticalo i na kupus, koji je umesto za 90 dana, sazreo već za 60. "Kupus sam rasadio oko 20. juna, u vreme kada su kiše najintenzivnije padale, pa su upravo te padavine veoma povoljno uticale na razvoj i primanje semena, na glavicu, što sa druge strane nije slučaj sa paprikom", dodaje Milosavlejvić.

Iako je godina za određene povrtarske kulture loša, ovaj proizvođač za svoju robu uvek ima kupca. Prodaje na pijacama u okrugu. Međutim, najavljuje da će cena prvoklasne paprike zbog pomenutih neprilika biti više i do 40% u odnosu na prošlu godinu, 


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Goran Milosavljević Paprika Ajvaruša Zimnica Cena Kupus


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D