Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manifestacija "Moja bašta" u Kikindi
  • 15.09.2016. 11:00

Bašta je hraniteljka, a prerada izvor profita

Manifestacija "Moja bašta" održana je 7. put u Kikindi. Proizvode je predstavilo 65 izlagača, većinom povrtara. Kako je rečeno na jednom od stručnih panela spas povrtarske proizvodnje je u podizanju prerađivačkih pogona.

  • 1.079
  • 375
  • 0

U okviru projekta "Dani poljoprivrede Kikinda", koji je održan 7. put okupili su se proizvođači povrća na manifestaciji "Moja bašta". Predsednik kikindskog Udruženja poljoprivrednika "Banatska lenija" Nikola Filipović izrazio je ubeđenje da će uskoro "Moja bašta" prerasti okvire manifestacije i postati poljoprivredni sajam.

Ove godine svoje proizvode predstavilo je 65 izlagača, počevši od primarnih proizvođača, preko proizvođača i distributera repromaterijala do udruženja koja su nosioci ruralnog razvoja u drugim lokalnim samoupravama. Tom prilikom je istaknuto da će se ubuduće raditi na podizanju prerađivačkih pogona, što će, takođe, dovesti do povećanja obima primarne povrtarske proizvodnje.

Vosak tikva i paprika habanera stigle iz Srpske Crnje

Vosak tikva - jak antioksidans

Imati hobi znači baviti se poslom koji nas potpuno ispunjava i koji nam pričinjava veliko zadovoljstvo. Miroslavu Karasinovu, iz Srpske Crnje, hobi je postao izvor zarade. Nekadašnji baštovan amater sada zajedno sa suprugom povrće uzgaja na pola hektara zemlje. Osim svoje, obrađuje i komšijske bašte i gaji paradajz, više vrsta paprika, tikve, patlidžan i kukuruz šećerac. Miroslav kaže da u svojim baštama voli i da eksperimentiše i da uzgaja povrće koje je na našim prostorima malo zastupljeno.

"Vosak tikva ili zimska dinja kako je na zapadu zovu, nepravedno je zapostavljena kod nas. Ona se ranije gajila na našim prostorima mada je sada uvreženo mišljenje da je reč o uvoznoj sorti. Vosak tikva je neutralnog ukusa i mirisa i dodatak je svim vrtama jela, slanim, slatkim, sokovima, pekmezima... Najbolja je u kombinaciji sa svinjskim mesom i gotovo da nema kalorija. Osim toga, poznata su njena lekovita svojstva - jak je antioksidans. Seme vosak tikve posebno je blagotvorno kod muške populacije jer povećava plodnost. Kineska kuhinja se ne može zamisliti bez te tikve, valjda je zato Kina najmnogoljudnija zemlja na svetu", u šali kaže Karasinov.

Proizvođači povrća iz Crne bare

"Čak 90% primarnih proizvođača je ostalo bez sigurnog plasmana svoje robe. Jedina mogućnost bila im je pijačna tezga. Ali, ponuda je daleko nadmašila tražnju na zelenim pijacama. "Banatska lenija" godinama pokušava da reši problem u povrtarskoj proizvodnji. Na kraju smo zaključili da onog momenta kada poljoprivrednici udruženi proizvedu dovoljnu količinu povrća, nastaće i zemljoradnička zadruga koja će konkurisati za sredstva namenjena preradi. Ona će biti i u povoljnijem položaju kod nabavke repromaterijala i plasmana finalnih proizvoda", rekao je Nikola Filipović, predsednik Udruženja poljoprivrednika "Banatska lenija". Filipović je izneo i podatak da je na pijacama ovog grada od 5 kg voća i povrća, samo jedan kilogram proizveden na području ove lokalne samouprave.

Neophodna intenzivna obuka za IPARD projekte

Udruženim poljoprivrednicima biće pružena šansa da imaju sopstvene prerađivačke kapacitete i korišćenje sredstava iz IPARD programa. Pisanjem projekata i usavršavanjem poljoprivrednika trebale bi da se bave poljoprivredne stručne službe. U Vojvodini savetodavci za to nisu obučeni, rekao je Mladen Đuran, direktor PSS "Kikinda".

"Savetodavci u centralnoj Srbiji se već godinu i po dana intenzivno edukuju za IPARD. Mi sprovodimo program države, a nadređeni svih PSS u Vojvodini je Pokrajinska vlada. Zašto su ove obuke izostale u Vojvodini, to ne znam. Ali, rečeno nam je da ćemo ubrzano raditi na usvajanju znanja neophodnih za pisanje projekata i svega onoga što uz to ide. Mi smo spremni, ali treba neko na višem nivou da nas organizuje i da sprovede obuku", naglasio je Đuran.

Pozamašna sredstva iz IPARD programa itekako mogu da reše ove, ali i one probleme koji ovoga puta nisu pomenuti. Imati ideju i dovoljno energije za njeno sprovođenje sigurno će dati dobre poslovne rezultate. I nikako ne treba zaboraviti ključnu reč - udruženo.


Tagovi

Moja bašta Kikinda Hraniteljica Profit Dani poljoprivrede Udruženje poljoprivrednika "Banatska lenija" Izlagači Primarni proizvođači Proizvođači i distributeri repromaterijala Pogoni za preradu Vosak tikva Paprika habanera Srpska Crn


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin