• Slatki krompir
  • 11.01.2017. 16:00

Batat sve traženiji u Srbiji

Savetodavna služba u Somboru pokazala je na primeru ogleda da batat može da dostigne visoke prinose - od 80 do 100 tona.

Foto: Vertigo Produkcija / Print Screen / You Tube
  • 4.445
  • 198
  • 0

Batat je slatki krompir, koji nije karakteritičan kao povrtarska kultura u Srbiji, ali privlači sve veću pažnju. Izražena je i potražnja, pa stručnjaci smatraju da bi se trebalo raditi na njegovoj popularizaciji.

Savetodavna služba u Somboru izvela je ogled, čije je rezultate predstavila prošlog meseca. Ogled je izveden u sistemu za navodnjavanje, sistem kap po kap, nastiranjem zemljišta crnom folijom i bez nastiranja.

Olivera Sekulić iz ove Službe rekla je sa u protekle tri godine postignuti visoki prinosi od 80 do 100 tona.

Razlika u odnosu na krompir

Poredeći batat sa krompirom, Sekulić je objasnila da se razlikuju tehnologije proizvodnje. Redovan krompir se proizvodi iz krtola, a slatki iz rasada. Ne napadaju ih iste bolesti i štetočine, a zaštita batata je jednostavnija. Pogodan je i za organsku proizvodnju.

Slatki krompir se proizvodi iz rasada

Razlika postoji i u tehnologiji proizvodnje samog batata.

"Razlike nema u sortimentu, koliko je razlika u varijanti sa nastiranjem, jer je postigut značajnije veći prinos. Tokom cele vegetacije videla se razlika, jer je bila bujnija masa, kao i vreža" objasnila je Sekulić.

Popularizacija batata

Ona je dodala da je veoma važno baviti se proizvodnjom rasade. Navela je da ne postoji organizovana proizvodnja na veliko, a da je batat interesanta kučtura za budućnost.

Posebnu pažnju skrenula je na njegov nutritivan i biološki značaj, kao i potražnju zdrave hrane.

Foto: Vertigo Produkcija / Print Screen / You Tube


Povezana biljna vrsta

Batat

Batat

Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat ili slatki krompir je višegodišnja kultura koja pripada porodici Convolvulus (Convolvulaceae). Potiče iz Srednje i Južne Amerike. U Evropi je do nedavno bio relativno... Više [+]

Tagovi

Batat Sombor Tehnologija proizvodnje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner