Sveža jesenja šargarepa je uveliko na našim pijacama, a kako su povrtari zadovoljni ovogodišnjim rodom pitali smo jednog od najvećih domaćih proizvođača ovog povrća, Đorđa Pavkova iz Begeča.
Dok se ratari pripremaju za sledeću poljoprivrednu sezonu, mnogi povrtari sada ubiru plodove svog rada. Mesec novembar je uveliko krenuo, a sa njim i vađenje jesenje šargarepe. Tim povodom smo razgovarali sa jednim od najvećih proizvođača domaće šargarepe, Đorđem Pavkovim iz Begeča, koji ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji ovog slatkog korenastog povrća.
"Gajenjem ovog povrća se bavim manje, više 15 godina, a ove godine sam je zasejao na oko 40 hektara. Koristim hibride u intenzivnoj proizvodnji. Za letnju berbu sam sejao u februaru ili martu, a za jesenju sejem pre velikih žega, početkom do sredine jula", započinje naš sagovornik dodajući da, po njegovom iskustvu, nema dobrih hibrida koji se seju u rano proleće, te ih na njegovim njivama ove godine nije ni bilo.
Ovaj proizvođač kaže da su se kod njega najbolje pokazali hibridi koji se seju za jesenju berbu. Ovogodišnja šargarepa je posejana u periodu od 5. do 25. jula. Kvalitet roda je zadovoljavajući, kaže naš sagovornik, a prinos je dostigao 70 tona/ha, na nekim parcelama i više od toga.
Osim šargarepe, ovaj domaćin gaji i ostalo korenasto povrće poput peršuna, paštrnaka i cvekle u manjoj meri, a ima i nešto zemlje pod ratarskim kulturama. Na oko 10 hektara ima zasađen i krompir, pa svoje otkupljivače snabdeva i mladim krompirom.
"Kolega i ja zajedno učestvujemo u svemu. Trenutno je toku vađenje šargarepe koja se prodaje na veliko i nju skladištimo u hladnjače. Ako kupujete ovo slatko povrće u supermarketima, najverovatnije je ono sa naših njiva", kroz osmeh kaže naš sagovornik dodajući da snabdevaju sve veće supermarkete u Srbiji, ali i u Hrvatskoj.
Što se tiče problema sa štetočinama, najveće probleme im je pravila gljivica Alternaria dauci i A. Radiana. Prva vrsta se javlja na polju, a druga u skladištu - poznatija i kao crna trulež korena. Zato je od izuzetne važnosti da je svaki plod u skladištu zdrav i neoštećen, kako se ne bi kontaminiralo čitav prinos koji se čuva u hladnjačama.
Tokom jesenje berbe može se javiti i gljivica Erysiphe heraclei koja izaziva pepelnicu šargarepe, pa takođe može doći do kontaminacije roda.
"Ako bih uporedio letnju i jesenju berbu, situacija je sledeća: godinama sam sejao rane hibride i prinosi su u odnosu na jesenju berbu bili katastrofa. Ako je ovogodišnji prinos jesenje oko 70 t/ha, prinos letnje bi skoro uvek bio nekih 33 do 34 t/ha, što je duplo manje."
Setva šargarepe u novembru: Koje su prednosti, a koji nedostaci?
Zato je, kaže, ove godine odustao od ranih hibrida.
"Letnja šargarepa raste u kritičnom periodu, velike su vrućine, a i sam koren često nije zadovoljavajućeg kvaliteta", kaže ovaj proizvođač.
Kada je pitanju stanje na tržištu, Pavkov kaže da je trenutna otkupna cena šargarepe 47 din/kg za domaće tržište, a 0,40 €/kg za izvoz u inostranstvo. Godišnja proizvodnja šargarepe našeg sagovornika i njegovog kolege je približno 4. 000 tona.
"Da bi se od proizvodnje izvukao maksimum, važno je dobro uraditi predsetvenu pripremu i samu setvu, jer je seme veoma malo. Preporučujem integralni pristup problematici i dobru osnovnu obradu zemljišta. Takođe, važno je napomenuti da je zaoravanje takođe donelo dobre rezultate", za kraj ističe begečki proizvođač dodajući da im je IPARD program pomogao da se opreme potrebnom mehanizacijom i mašinerijom.
Inače, šargarepa iz Begeča, sela nadomak Novog Sada, nosi oznaku proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom. Specifična je po tome što ima više šećera u sebi i slasti u odnosu na one iz drugih zemalja.
Jesenja berba će potrajati do kraja novembra, a cena ovog povrća na našim pijacama je različita. Prema informacijama sa portala pijace.com, u Beogradu ćete za kilogram šargarepe platiti oko 150 dinara, u Pančevu oko 120 dinara, dok su cene u Sremskoj Mitrovici i do vrtoglavih 250 dinara za kilogram. Na pijacama u južnijim delovima Srbije, poput Niša, Pirota, Vranja i Zaječara, potrebno je izdvijiti oko 100 dinara za kilogram sveže šargarepe.
Kako izgleda vađenje šargarepe u Begeču, pogledajte u videu:
Naslovna fotografija: AK grafika/Đorđe Pavkov
Autor videa: Đorđe Pavkov
Foto prilog
Tagovi
Autorka