Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva šargarepe
  • 12.11.2023. 12:00

Setva šargarepe u novembru: Koje su prednosti, a koji nedostaci?

Šargarepa je jedna od povrtarskih kultura kojoj jesenje i zimske temperature ne smetaju, jer se nalaze u zemljištu u fenofazi klijanja.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 3.213
  • 169
  • 0

Šargarepa može da se seje u novembru, što se praktikuje u umereno kontinentalnim i kontinentalnim područjima za dobijanje rane mlade šargarepe što ranije u proleće. Na taj način pokušava se izbeći nemogućnost setve u rano proleće zbog prevlažnog zemljišta. Tako posejana tek malo proklija i rano u proleće nastavlja rast.

U praksi se neretko događa da šargarepa iz tih rokova setve u našim uslovima izmrzne ili rano u proleće odmah potera u generativnu fazu, kada donosi seme. Iz tog razloga za tu namenu uglavnom se seju rane ili srednje rane sorte manje sklone jarovizaciji, da ne bi dale u sledećoj godini seme. To su sorte i hibridi u tipu amsterdamske. To je tip sorte valjkastog oblika sa tupim vrhom, dužine osam do 12 centimetara i prečnikom oko 1,5 cm. Ovakve se najčešće prodaju sa lišćem u vezicama.

Uzgoj šargarepe: Ranija setva za bolji prinos i veći sadržaj karotena i šećera

U slučaju izuzetno hladnih zima sa temperaturama od -10 do -15 stepeni Celzijusa, potrebno je leje sa posejanom šargarepom pokriti agrilom (agrotekstilom) ili lutrasilom.

Izbor hibrida i sorti

Hibridi i sorte mrkve za jesenju setvu su mokum F1 (vrlo rani hibrid tipa amsterdam - valjkastokonusni), amsterdamska (srednje rana sorta, vegetacije 110 do 120 dana).

Na malim površinama setva se obavlja omaške ili u brazdice sa razmakom između redova 20 cm za rane i 30 cm za nešto kasnostasnije sorte. U redu je gusta setva. Kod mehanizovane setve i međuredne obrade, međuredni razmak iznosi 40 - 50 cm, a u redu tri do pet centimetara, uz upotrebu obloženog, kalibriranog semena.

Setva u trake i na lejama

Setva je moguća i u trake sa dva ili tri reda na uzdignutim lejama. Rastojanje između redova iznosi 30 cm, a u redu tri do pet centimetara. Razmak između uzdignutih leja je najčešće 75 cm. Dubina setve iznosi 1,5 do dva cm. Potrebna količina semena za setvu kreće se od četiri do osam kg/ha, zavisno od gustine i načina setve.

Kod mehanizovane širokoredne setve i setve u trake na uzdignutim lejama ova se obavlja pneumatskim sejalicama, uz korišćenje kalibriranog krupnijeg semena, koje je obloženo odgovarajućim đubrivom i zaštitnim sredstvima. Radi svake sigurnosti, količinu semena kod jesenje setve uvećati za 15 do 25 odsto.

Uskoro kreće setva šargarepe, pravilno pripremite leje i zaštitite zasad

Šargarepa je jedna od povrtarskih kultura kojoj jesenje i zimske temperature ne smetaju, jer se nalaze u zemljištu u fenofazi klijanja, odnosno prolazi jesenji i zimski period "proklijala". Praktično to znači da celu zimu ostaje u zemljištu proklijala, ali se dešava da nešto malo i ne proklija.

Prednosti jesenje setve u novembru su višestruke, ali je najveća prednost dobijanje rane mlade šargarepe u proleće, te glavne rane berbe početkom juna. Glavni nedostatak ove metode setve je kratak rok trajanja ili čuvanja korenova.


Tagovi

Jarovizacija Jesenja setva šargarepe Hibridi i sorte šargarepe Setva u trake Setva na lejama Norma setve


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.