Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varijeteti karfiola
  • 23.04.2019. 08:00

Bejbi karfiol - novo povrće ili dobar marketinški trik?

Kalifornijska kompanija Mann's nedavno je prezentovala novo povrće. Radi se o nekoj vrsti karfiola koja je zapravo već poznata u azijskim zemljama.

Foto: Facebook/FreshPoint Atlanta
  • 136
  • 5
  • 0

Divlji kupus (lat. Brassica oleracea) preteča je svih vrsta kupusa. Od onog običnog, koji je na našem prostoru jedno od omiljenog povrća pa preko prokelja, brokolija ili egzotičnog kineskog kupusa. 

Sve su to iste vrste od kojih se ukrštanjem dobija nova, drugačija vrsta povrća. Tako je ovih dana jedna kalifornijska kompanija predstavila novu vrstu povrća - kaulilini. 

Kaulilini dolazi iz Mann'sa, proizvođača povrća u vlasništvu Del Montea, sa sedištem u Kaliforniji. Radi se o najpoznatijem američkom distributeru brokolina (brokoli, ali sa izduženim, nežnim stabljikama i manjim cvetovima). Kaulilini, ova se kompanija nada, učiniće za karfiol ono što je brokolini učinio za brokoli, navodi Modern Farmer

Kompanija kaulilini opisuje kao bejbi karfiol, iako se ne radi o mladoj biljci. Dakle, radi se o karfiolu čija glavica nije zbijena nego su stabljike izdužene i zelene, a cvetovi beli pa izgleda vrlo atraktivno. 

Ipak, kaulilini je azijska sorta karfiola i, primera radi, u Kini nije ništa novo. Veliki deo karfiola koji se jede u toj zemlji - ove je sorte i nazivaju je 'song hua'. Ipak, ono što karfiol i njegove slične vrste nemaju jeste zanimljivo ime - kaulilini. 

Zato, pre nego što se odlučite na neke egzotične vrste povrća, voća i sl. koje će njihovi proizvođači reklamirati kao posebno zdrave, setite se da u našem podneblju rastu raznolike i zdrave biljne vrste - od onih kultivisanih do samoniklih biljaka. 


Tagovi

Kaulilini Novo povrće Bejbi karfiol Brokolini


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.