Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine u plasteniku
  • 23.06.2020. 08:00

Bela leptirasta vaš - česta pojava u plastenicima, kako je suzbiti?

Kod ove proizvodnje povrća, povrtarima se preporučuje da primenjuju preparate sa različitim mehanizmom delovanja, kako bi njihova efikasnost bila veća.

Foto: Depositphoto/schankz (ilustracija)
  • 1.416
  • 45
  • 0

Kada je reč o plasteničkom uzgoju povrća, poljoprivredni proizvođači trebalo bi da obrate pažnju na jednu od najznačajnijih štetočina koja pravi velike probleme. U pitanju je bela leptirasta vaš (Trialeurodes vaporariorum). Ovo je ujedno i ekonomski najznačajnija štetočina u zaštićenom prostoru.

Imago insekta ima dva para krila, dugačkih oko dva milimetra. Insekt je zaštićen od visokih temperatura i prekomerne vlage voštanom prevlakom na krilima. Hrane se pomoću usnog aparata za sisanje i bodenje. Njihova jaja su na početku sitna, kada se izlegu su mlečno bela, a kasnije poprimaju crnu boju. Karakteristično je da su i larve zaštićene od nepovoljnih vremenskih uslova voštanom prevlakom.

Prinosi povrća mogu da budu prepolovljeni

Ovaj štetni organizam je polifagna štetočina, a hrani se takođe i brojnim korovskim vrstama dok na gajenim biljkama najveće štete pravi na paradajzu, paprici, krastavcu, tikvicama, kako navode u PSSRS.

Zaštita i đubrenje presađenih biljaka u plastenicima

Štetu pravi tako što sisa sokove iz biljaka pa dolazi do postepenog sušenja i propadanja lisne mase, a zatim i do kompletne biljke. Naknadni gubici koji proizilaze iz toga su od gljiva čađavica. Njih privlači medna rosa koju luči bela štitasta vaš i ona im je podloga za dalji razvoj.

Kada se ovi patogeni jave, oštećuju list, smanjuju asimilacionu površinu i to predstavlja problem jer se tako smanjuje produktivnost biljke. Štetočina može da se javi u zaštićenom prostoru tokom čitave godine i samim tim ima veliki broj generacija godišnje. Može da umanji prinose paradajza skoro za polovinu, odnosno, za oko 40 odsto.

Rezultate daje kombinacija svih mera

Borba protiv ove vaši je prilično kompleksna jer najbolje rezultate daje kombinacija više mera. Preventivno delovanje zajedno sa primenom agrotehničkih, hemijskih, mehaničkih i bioloških mera, najčešće je jedini pravi put.

Ono što poljoprivrednici mogu da urade je redovno održavanje plasteničkih prostora urednim i higijenski čistim. Takođe, trebalo bi suzbijati korove u objektu i oko njega, a prilikom sadnje, koristiti zdrav sadni materijal.

Posle urađenog rasađivanja, trebalo bi da se postave lepljive žute ploče, kako bi privukle i ulovile imaga. Na osnovu njihove brojnosti, može da se utvrdi rano prisustvo pa se u skladu sa tim deluje primenom odgovarajućih mera.

Zaštitite povrće preparatima koje možete i sami napraviti

Hemijske mere trebalo bi da se primenjuju kada su evidentirana prva imaga na ovim pločama. Drugi način je ako se protresanjem 100 biljaka, utvrdi jedan imago. U praksi se često desi da hemijsko tretiranje ne daje zadovoljavajuće rezultate zato što larve imaju voštanu prevlaku koja štiti njihovo telo, a pri tom vrlo brzo razviju otpornost na insekticide.

Povrtarima se preporučuje da kod ove proizvodnje povrća, primenjuju preparate sa različitim mehanizmom delovanja, kako bi njihova efikasnost bila veća. Za suzbijanje štetočine koriste se preparati na bazi alfa-cipermetrina, acetamipirida, bifentrina, cipermetrina.


Tagovi

Plastenički uzgoj Uzgoj povrća Bela leptirasta vaš Polifagna štetočina Gljive čađavice Lisna masa Preventivno delovanje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.