Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komšije u bašti
  • 07.05.2023. 07:30

Beli luk i komšije: Zašto mu jagode povećavaju glavice, a koga ne podnosi?

Najčešće govorimo kako je beli luk dobar ili loš biljni komšija. Međutim, retko čujemo koje biljke pozitivno, a koje negativno deluju na ovo povrće.

Foto: Ranka Vojnović
  • 14.662
  • 840
  • 0

Beli luk je povrće koju skoro svi uzgajamo i konzumiramo. Kao što je neizostavan kada je reč o narodnoj medicini i našem zdravlju, on je pravi zaštitnik većine vrsta povrća. Ne koristimo ga jedino kada je u pitanju zaštita lukovičastih vrsta.

Ima insekticidno, antifungalno, antibakterijsko i antivirusno delovanje. Na biljke deluje i kao biostimulator. Neke štetočine odbija njegov miris, dok korisne insekte privlači. Mirisom odbija lisne vaši, tripse, grinje, ali i krupne životinje kao što su glodari, srne.

Pored kojih biljaka očekujemo dobar rod?

Najčešće govorimo kako je beli luk dobar ili loš biljni komšija. Međutim, retko čujemo koje biljke pozitivno, a koje negativno deluju na ovo povrće. Odličan suživot na istoj gredici ima s jagodama, koje štiti od gljivičnih oboljenja. Treba paziti da se ne posadi preblizu i da ga ne zaguše koren i listovi jagode. Glavice će biti krupnije, jer usev jagoda đubrimo i navodnjavamo u fazama koje su kritične za rast belog luka.

Šargarepa ga svojim mirisom štiti od napada lukove muve i pomaže u prevenciji bolesti glavice. Takođe, potiče formiranje njegovih podzemnih delova.

Posejana šargarepa sa desne strane će ga štititi od lukove muve (Foto: M.C.C.)

Pozitivno delovanje imaju kupusnjače, ali ne i razne vrste kupusa. Uzajamno se štite i teraju štetne insekte. Osim toga, karfiol i brokoli privlače brojne korisne insekte. Veliki listovi kupusnjača smanjuju pojavu korova. Od lekovitih biljaka je najzahvalniji bosiljak, koji ne samo da štiti već i poboljšava ukus čenova.

Koga ne podnosi?

Postoji i grupa biljaka koje nikako ne treba uzgajati pre, na istoj gredici ili pored, jer usporavaju razvoj, privlače štetne organizme, gomilaju prouzrokovače oboljenja ili pogoršavaju kvalitet i ukus glavica. Pre svega se radi o pripadnicima porodice lukova. Treba izbegavati crveni luk, praziluk, ljutiku i luk vlašac.

Zašto i kada okopavati povrće?

Već sam navela da su kupusnjače dobre komšije, ali ne i kupus. Jedino pod uslovom da ne očekujete krupne glavice i da vam je uzgoj belog luka sekundarna aktivnost. Posebno se to odnosi na glavičasti kupus, jer biljke snažno crpe hraniva i vodu iz zemljišta.

Neće mu odgovarati ni blizina mahunarki, pasulja i graška, i repe.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Krupne glavice luka Beli luk Biljne komšije Loše biljne komšije Dobre biljne komšije Komšije belog luka Uzgoj belog luka Beli luk i jagode


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao