Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 18.08.2017. 16:00

Berba roge - ne nakon kiše

Berba paprike roge obavlja se ručno tokom sunčanog dana, nakon rose. Najbolje je koristiti makaze.

Foto: Tappancs / Pixabay
  • 1.011
  • 48
  • 0

Paprika Capsicum annuum L. ili popularno roga je jednogodišnja biljka iz porodice Solanaceae. Sa sadnjom se počinje kada srednja dnevna temperatura vazduha pređe 15˚C. Glavna berba odvija se krajem avgusta.

Sadnja roge

Priprema zemljišta za sadnju počinje u jesen dubokim oranjem, na 30 cm -35 cm dubine. Mesec dana pre presađivanja, zemljište se priprema kultivisanjem u finu strukturu, spremnu za sadnju. Međuredni razmak sadnje trebalo bi da bude 50 cm -60 cm, unutar reda 40 cm za bujnije kultivare, a za manje bujne 15 cm -25 cm. Paprika se može saditi na ravnu površinu ili na gredice.

Najbolja pretkultura za sadnju paprike su kulture iz porodice mahunarki, kao na primer pasulj i grašak. Osnovno đubrenje obavlja se u jesensko-zimskoj brazdi. Pošto paprika iznosi velike količine azota, fosfora i kalijuma iz zemlje, potrebna je pojačano đubrenje zemljišta pre same sadnje.

Paprika traži dosta vode, pa joj treba osigurati dovoljno vode za redovno navodnjavanje.

Paprika je značajan izvor vitamina C.

Finalna berba krajem avgusta

Berba se obavlja ručno tokom sunčanog dana, nakon rose. Nikad se ne bere nakon kiše, jer su tada plodovi vlažni, pa tako brzo postaju plesnjive i trunu. Pri berbi treba biti oprezan, grane su dosta krhke i lomljive, pa je najbolje brati makazama. Glavna, odnosno finalna berba paprike roge za ajvar, je krajem avgusta, kad se paprika bere svaka dva, tri dana. Prilikom berbe plodove sa većim oštećenjima treba mehanički odstraniti.

Vršna trulež i ožegotine

Kao što je već istaknuto, paprika iznosi veliku količinu kalcijuma iz zemljišta, pa bi trebalo voditi računa o tome da usled nedostatka kalcijuma dolazi do vršne truleži.

Zbog velike insolacije (osunčanosti) na plodu su vidljive mrlje u obliku ožegotina. Takvi plodovi podložni su mestu napada, plod počinje da propada i postaje voden, drugim rečima - plod truli.

Autor: dipl. ing. agr. Josipa Miličić

Foto: Tappancs / Pixabay

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)