Mnogi povrtari ističu da je postići značajne prinose luka moguće uz sisteme za navodnjavanje i adekvatnu zaštitu, ali i da mali proizvođači bez ulaganje, primene agrotehnike i potrebne mehanizacije, ne mogu opstati na tržištu. Na kraju, prinos je dobar, ali cena niska.
Naša zemlja je prošle godine istovremeno izvozila i uvozila crni luk. Porema podacima Privredne komore Srbije, lane smo ga malo više prodali stranim tržištima - nešto više od 20.600 tona, nego što smo ga uvezli - skoro 18.500 tona.
Veliki proizvođači uveliko vade luk i kažu da su prinosi odlični, 95 pa i 100 tona po hektaru, istražuje Dnevnik. Ako se oni uporede s lanjskim prosekom od 70 do 80 tona, postoje dobri izgledi da ćemo luka imati još više na strani izvoza ali i da ćemo ga manje kupovati napolju.
Veliki proizvođači, koji ne rade s nakupcima već sa pravnim licima, već su počeli luk da prodaju u Rumuniju, Bugarsku i Severnu Makedoniju i isporučuju ovdašnjim velikim trgovinskim lancima. Prošle godine izvozili smo najviše luka u Crnu Goru, Rumuniju i BiH, a uvozili iz Severne Makedonije, Egipta, Albanije i Turske. Očekuje se da će domaći luk naći mesto i na tržištima Slovenije, Hrvatske, Grčke.
Mnogi povrtari ističu da je postići značajne prinose luka moguće uz sisteme za navodnjavanje i adekvatnu zaštitu, ali i da mali proizvođači bez ulaganje, primene agrotehnike i potrebne mehanizacije, ne mogu opstati na tržištu.
Kako smo ranije pisali, porodica Denić iz Silbaša, svake godine povrtarsku proizvodnju zasniva na oko 15 jutara, ove sezone u pitanju je crni luk i industrijska paprika.
Denići uspešno uzgajaju začinsku papriku i crni luk - nemaju ugovor o otkupu nego stalne kupce
"Prošle godine posao sa lukom je bio je solidan, ovogodišnju proizvodnju smo finansirali sopstvenim sredstvima i sad se pitamo da li ćemo uspeti pokriti troškove jer ima dosta ulaganja. Na jesen smo zalivali kako bi nicanje bilo što bolje, a tokom proleća, pre kiša morali smo ponovo da ga zalivamo, što je poskupelo proizvodnju", rekao je za Agroklub Radovan Denić.
Luk povrtara Miloša Ajduka iz Despotova, u opštini Bačka Palanka, dobro je rodio, ali, kaže za Dnevnik, zato je cena na veliko niska - od 13 do 15 dinara. Ovo povrće ne prodaje, već će ga čuvati za zimu, kada se očekuje da bude skuplji, i uglavnom plasirati na inotržiše, najviše u Albaniju, zatim u Bugarsku i Mađarsku.
Lane je u ovo doba kilogram luka na veliko koštao 20 dinara, da bi se u decembru prodavao za 30 i 35 dinara, a u martu vredeo na veliko 60 dinara. Proizvođači očekuju da će takva cena biti i ove zime.
Prema istraživanjima Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije, na kvantaškim pijacama, trenutno cena crnog luka kreće se od 18 dinara za kilogram u Leskovcu, do čak 40 u Nišu.
Tagovi
Autorka