Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj luka
  • 03.09.2020. 14:00

Biće crnog luka ove godine i za izvoz, ali po kojoj ceni?

Mnogi povrtari ističu da je postići značajne prinose luka moguće uz sisteme za navodnjavanje i adekvatnu zaštitu, ali i da mali proizvođači bez ulaganje, primene agrotehnike i potrebne mehanizacije, ne mogu opstati na tržištu. Na kraju, prinos je dobar, ali cena niska.

Foto: JumpStory
  • 988
  • 17
  • 0

Naša zemlja je prošle godine istovremeno izvozila i uvozila crni luk. Porema podacima Privredne komore Srbije, lane smo ga malo više prodali stranim tržištima - nešto više od 20.600 tona, nego što smo ga uvezli - skoro 18.500 tona.

Veliki proizvođači uveliko vade luk i kažu da su prinosi odlični, 95 pa i 100 tona po hektaru, istražuje Dnevnik. Ako se oni uporede s lanjskim prosekom od 70 do 80 tona, postoje dobri izgledi da ćemo luka imati još više na strani izvoza ali i da ćemo ga manje kupovati napolju.

Jesenja setva i sadnja povrća

Veliki proizvođači, koji ne rade s nakupcima već sa pravnim licima, već su počeli luk da prodaju u Rumuniju, Bugarsku i Severnu Makedoniju i isporučuju ovdašnjim velikim trgovinskim lancima. Prošle godine izvozili smo najviše luka u Crnu Goru, Rumuniju i BiH, a uvozili iz Severne Makedonije, Egipta, Albanije i Turske. Očekuje se da će domaći luk naći mesto i na tržištima Slovenije, Hrvatske, Grčke.

Mali ne mogu opstati na tržištu

Mnogi povrtari ističu da je postići značajne prinose luka moguće uz sisteme za navodnjavanje i adekvatnu zaštitu, ali i da mali proizvođači bez ulaganje, primene agrotehnike i potrebne mehanizacije, ne mogu opstati na tržištu.

Kako smo ranije pisali, porodica Denić iz Silbaša, svake godine povrtarsku proizvodnju zasniva na oko 15 jutara, ove sezone u pitanju je crni luk i industrijska paprika. 

Denići uspešno uzgajaju začinsku papriku i crni luk - nemaju ugovor o otkupu nego stalne kupce

"Prošle godine posao sa lukom je bio je solidan, ovogodišnju proizvodnju smo finansirali sopstvenim sredstvima i sad se pitamo da li ćemo uspeti pokriti troškove jer ima dosta ulaganja. Na jesen smo zalivali kako bi nicanje bilo što bolje, a tokom proleća, pre kiša morali smo ponovo da ga zalivamo, što je poskupelo proizvodnju", rekao je za Agroklub Radovan Denić.

Cena niska, ali čeka se zima

Luk povrtara Miloša Ajduka iz Despotova, u opštini Bačka Palanka, dobro je rodio, ali, kaže za Dnevnik, zato je cena na veliko niska - od 13 do 15 dinara. Ovo povrće ne prodaje, već će ga čuvati za zimu, kada se očekuje da bude skuplji, i uglavnom plasirati na inotržiše, najviše u Albaniju, zatim u Bugarsku i Mađarsku.

Lane je u ovo doba kilogram luka na veliko koštao 20 dinara, da bi se u decembru prodavao za 30 i 35 dinara, a u martu vredeo na veliko 60 dinara. Proizvođači očekuju da će takva cena biti i ove zime.

Prema istraživanjima Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije, na kvantaškim pijacama, trenutno cena crnog luka kreće se od 18 dinara za kilogram u Leskovcu, do čak 40 u Nišu.


Tagovi

Crni luk Proizvodnja luka Izvoz luka Navodnjavanje Cena luka Povrtari


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u