Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neobični paradajz
  • 20.11.2018. 18:15

Bliži se decembar, ali samonikli paradajz još uvek plodonosi!

"Čudo neviđeno“, kaže u šali Milorad Brkić za svoj veliki paradajz, koji plodonosi i ovih novembarskih dana, odolevajući bolestima i drugim nedaćama.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 523
  • 16
  • 0

Paradajz koji praktično raste iz betona i ima puno krupnih plodova atrakcija je u domaćinstvu Milorada Brkića (84). Ne smeta ovoj biljci ni to što smo dobrano zakoračili u polovinu novebra, kada u vrtovima više nema tog povrća, a nisu joj smetale ni plamenjače i druge bolesti. Ona se do sada oduprla svim nedaćama i daruje domaćine i sada u kasnu jesen plodovima. I sada ih ima zrelih, ali i puno zelenih.

Nikla iz betona 

"Čudo neviđeno“, prokomentarisao je u šali domaćin, koji se čitav život bavi poljoprivredom. I sada, iako je u poljoprivrednoj penziji, obrađuje zemlju i drži nešto stoke. Zaljubljen je u svoj kraj, jer je njegovo selo smešteno na jedinom brdu u Posavini od Zagreba do granice sa Srbijom, pa su Gorice poznate i po uzgoju voća.  

Samonikla stara sorta paradajza odoleva vremenu i plodonosi

Dodao je da ne zna kako je seme paradajza dospelo u pukotinu između betona. S obzirom na to da je proletos na maloj terasi njegova supruga Marija (81) sejala seme paradajza za rasad, pretpostavlja da se semenka slučajno otkotrljala i završila na vrlo pogodnom mestu, gde je nikla i jako se dobro razvijala.

"Paradajz ničim nismo đubrili i prskali, ali smo ga obilno zalivali vodom. Narasla je u prilično zaštićenom prostoru, možda joj je i to pomoglo da se odupre i održi do sada“, kaže Milorad, ponosan na neobičan paradajz, kome se čude i ostali meštani Gorica.

Miloradova supruga Marija kaže da uprkos poodmaklim godinama i bolesti još uvek rado, koliko može, seje i sadi povrće, a i ove godine uzgojila je paradajz koji jr na otvorenom davno prošao.

"Sama proizvodim rasad, sadim nekoliko starih sorata volovsko srce, amerikanca i još neke. Ove godine paradajz u vrtu nije dugo izdržao, valjda zbog čestih kiša. Zato nas je ova u dvorištu iznenadila, pa i začudila. Valjda tako dobro napreduje, jer je nikla i raste u zaklonjenom prostoru. Po ukusu je nešto lošiji, plodovi su vodnjikavi, ali je bolji od kupovnog paradajza", kaže Marija i dodaje da joj u vrtu najčešće pomažu ćerke Nena i Biljana.

Otporne stare sorte paradajza

Moguće je da je seme paradajza dospelo u zemlju na ovom neobičnom mestu, ako je na terasi čuvan i čišćen domaći paradajz za seme, slaže se doc. dr. sc. Božidar Benko:

"Kako seme paradajza zadržava klijavost nekoliko godina, niklo je baš ove godine (leto) kad je bilo i dosta sunca i dosta padavina. Stare domaće sorte su same po sebi otpornije na stresne uslove okoline, te bolesti i štetočine, od hibrida, pa je to jedan od razloga što je ovako bujna biljka izrasla na na ovom netipičnom mestu i što nije obolevala. Ne bih rekao da je čudo što još uvek 'živi'. Znate i sami da je jesen do sad bila i više nego topla.

Paradajz usred novembra

Dodatno je pomoglo ako se radi o južnoj ili jugozapadnoj strani i mestu zaštićenom od vetra. Takođe, i beton kojim je biljka opasana tokom noći odaje toplinu nakupljenu tokom dana, a ujedno štiti i koren od hlađenja. Ipak, ako nastupe hladniji dani sa minimalnim temperaturama oko 0, to će sigurno biti kraj i za ovu biljku paradajza".


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Samonikli paradajz Novembar Milorad Brkić


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 35-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, svojevremeno saradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u porodičnom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorti jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao