Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja boranije
  • 07.08.2022. 12:00

Boranija lista, ali ne cveta i nema roda - šta je razlog?

Proizvođači se žale na obilno listanje, a roda malo ili nimalo, misleći da je uzrok tome loše seme. Ne, to se dešava u sušnim i izrazito toplim letima.

Foto: Danijela Plavšić
  • 1.444
  • 166
  • 0

Boranija (Phaseolus vulgaris L.), pasulj ili grašak vodi poreklo iz Južne Amerike odakle su je Španci preneli u Evropu u XVI veku. Pripada porodici mahuarki (Fabaceae). Kako potiče iz toplijih krajeva ima i povećane zahteve za toplotom te je ne treba sejati vrlo rano, jer je osetljiva na mraz i nakon njega brzo strada. Optimalna temperatura za njeno nicanje je oko 22°C, a formiranje generativnih organa od 22 do 25 stepeni. Iako je toploljubiva biljka ne voli previsoku temperature.

Biljke su najosetljivije u fazi cvetanja tako da pri temperaturama ispod šest stepeni i iznad 35°C odbacuje cvetove. Pod uticajem visoke temperature i smanjenja vlažnosti vazduha dolazi do masovnog opadanja cvetova te pri jakim i izrazitim kolebanjima dnevne i noćne temperature, posebno u fazi cvetanja, boranija smanjuje formiranje plodova, odnosno mahuna.

Proizvođači se žale na obilno listanje, a roda malo ili nikako

Takav slučaj je i ove godine kada se proizvođači žale na obilno listanje, a roda malo ili nikako, misleći da je uzrok tome loše seme. Ali, upravo to se dešava u ovako sušnim i izrazito toplim letima, kada su temperature u vreme oprašivanja izrazito visoke. Takođe, problem obilne vegetativne mase, a manje generativne može se javiti usled preteranog đubrenja azotnim hranivima.

Kako izbeći slabo plodonošenje?

U ovakvom slučaju preporučuje se zasenjivanje, gušća setva kako bi se biljke međusobno zasenile, setva na zasenjenim mestima ili postavljanje mreža.

Boranija ima umerene zahteve za vlagom, ali dobro reaguje na zalivanje u vreme cvetanja i obrazovanja mahuna. Podnosi kratkotrajnu sušu, ali je osetljiva na vazdušnu sušu posebno u vreme cvetanja. Optimalna vlažnost zemljišta bi trebalo da bude oko 60 do 70 odsto poljskog vodnog kapaciteta (PVK), a vazduha 80 do 90 odsto. Međutim, treba biti oprezan jer pri višku vlage i visoke temperature biljke odbacuju cvetove i lakše obolevaju. Savetuje se zalivanje "kap po kap" pre nego tipa veštačke kiše jer može dovesti do oboljenja lista.

Pri proizvodnji boranije kao i svake kulture treba se pridržavati plodoreda. Na isto sadno mesto može doći tek nakon tri godine gde, takođe, nisu sejane i druge leguminoze i izbegavati mesta gde je bilo povrće koje oboleva od istih ili sličnih bolesti. Najbolje uspeva posle korenastog i lukovičastog povrća.

Tražene sorte

Podjednako su tražene boranija tipa olovke (žute i zelene) te puterice (žute i zelene). Kod nas je tražena rana sorta Čudo piomonta čija je mahuna šarena i bledunjava. Cena boranije je poslednjih godina visoka tako da njena setva može biti vrlo isplativa, naročito kad se radi o proizvodnji u plasteniku.

Ni sad nije kasno za setvu boranije

Što se tiče nutritivne vrednosti, ona je veoma dobar izvor važnih vitamina i minerala. Najviše obiluje vitaminima B9, vitaminom C i vitaminom A koji sprečavaju nervna oštećenja, podižu imunitet prirodnim putem, štite od stresa, utiču na vid i normalno funkcionisanje reproduktivnih organa. Od minerala najviše je bogata sa manganom koji pozitivno utiče na metabolizam i zdravlje kostiju te ima značajne količine gvožđa, magnezijuma, cinka i kalcijuma što ukazuje na veoma po zdravlje korisnu i kvalitetnu namirnicu.

Nije bogata kalorijama tako da je pogodna kod održavanja kilaže i pri dijetama kada se želi ukloniti višak telesne mase. Kako boranija ne voli visoku temperaturu ni sad nije kasno za njenu setvu sa nešto kraćom vegetacijom za konzumiranje tokom zime.


Foto prilog


Tagovi

Boranija Pasulj Setva boranije Mahune Uzgoj povrća Phaseolus vulgaris L


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetaju nego šta, i u februaru!

Slikala u blizini Tršića Sofija Knežević