Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lubenice
  • 26.07.2017. 18:15

Bostan traži da mu se peva

Vjekoslav Hodak iz Platičeva očekuje da će maksimalna cena lubenice biti 12 dinara po kilogramu, a dovoljne količine za prodaju obezbeđuje mu i 72-godišnja majka, koja bere i do 30 tona bostana!

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.670
  • 80
  • 0

Dobra i kvalitetna lubenica iziskuje mnogo posvećenosti, smatra Vjekoslav Hodak iz Platičeva. Kaže da ako želite da dobijete dva dinara, morate dati tri:

"Stariji ljudi kažu, bostanu moraš da pevaš da bi bio dobar. Kada se to prevede danas, moraš da brineš o njemu od početka, prihrana, zaštita i da provodiš mnogo vremena u poslu".

Cena će biti do 12 dinara

Proizvodnja se prostire na nešto više od 17 jutara. Gaje se sorte vasko i eleta, a testiraju se i nove sorte. Ovaj bostandžija rod ne osigurava, a umesto toga ulaže u kvalitet proizvodnje. Ne očekuje ispod 60 tona lubenice po jutru.

"Jako puno bostana je propalo. Bilo je puno bolesti i bilo je teško zaštititi. Međutim, avgust bi mogao biti mesec lubenice", veruje Hodak.

Procenjuje da će cena biti od osam do maksimalnih 12 dinara po kilogramu.

Baba najbolji berač lubenica

Najtraženije lubenice su one koje nabere Hodakova majka, pa kupci pitaju : "Da li je baba brala?". Ona zna tajnu dobre lubenice, a ima i poseban sistem za brojanje ubranog bostana. Nabere 25 do 30 tona sa svoje 72 godine. Njenu ljubav prema lubenicama dele i Vjekoslavova deca, koja će naslediti posao.

Pogledajte u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Vjekoslav Hodak Platičevo Cena lubenice


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P