Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 14.01.2020. 12:00
  • Pomoravski okrug, Ćuprija

Brat i sestra nastavljaju porodični posao: Peta generacija povrtara

"Proizvodnja povrća može biti veoma isplativa samo ako se uloži dosta rada i truda, ali i ljubavi," kaže Violeta Panić.

Foto: Jelena Lukić
  • 541
  • 30
  • 0

Violeta Panić i njen rođeni brat Vladan Nikolić iz Jovca kod Ćuprije su peta generacija povrtara iz ovog sela koje je, zbog plodne zemlje oko Velike Morave, poznato po uzgoju povrća, a pre svega čuvenog jovačkog paradajza.

Sa uzgojem povrća prvi je počeo pradeda Duško Nikolić pre više od pola veka. On je zemlju obrađivao ručno, a povrće vozio konjskim zapregama na obližnje pijace, ćuprijsku i jagodinsku.  

Violeta: Potrebni povoljni krediti 

Danas Nikolići i Panići povrće uzgajaju na tri hektara, najviše papriku, zatim: paradajz, krastavac, krompir, luk, tikvice, karfiol i brokoli. Povrće plasiraju na pijacama u Svilajncu, Batočini i Lapovu, a u Jagodini imaju piljaru, "Violetina bašta". Violeta Panić kaže da proizvodnja povrća može biti veoma isplativa samo ako se uloži dosta rada i truda.

Nikolići i Panići povrće uzgajaju na tri hektara

"Isplativo je baviti se poljoprivredom, samo treba dati sebe, uložiti dosta truda, rada, pre svega - dosta ljubavi u tu proizvodnju. Mladi na selu bi trebalo da ostanu tamo, a država bi trebalo da se pobrine da nekim sredstvima poboljša poljoprivrednu proizvodnju. Tako bi smanjila migraciju mladih iz sela u grad. Država bi mogla da odobri neke povoljne kredite na duži vremenski rok i time bi mlada populacija u selu uspela da proširi proizvodnju i poboljša kvalitet proizvoda," istakla je Violeta.

Februar - idealan mesec za setvu povrća u zatvorenom

Čitava porodica uključena u proizvodnju povrća 

U proizvodnju povrća uključene su obe porodice. Podele posla ima, ali tokom sezone, svi sve rade. Violetini sinovi Aleksandar i Lazar su studenti na DIF-u, ali i oni pomažu u sezoni kada nemaju obaveze na fakultetu. Rade na njivi, voze radnike i sve ostalo šta treba.

"Imamo stalne radnike koji su sa nama dugo godina, tako da su oni postali naši prijatelji. Pomenula bih i moje roditelje koji nam dugo godina pomažu," kaže Violeta.

Violetini sinovi Aleksandar i Lazar su studenti na DIF-u, ali i oni pomažu u sezoni

Upotrebu pesticida i herbicida su sveli na minimum jer tržište zahteva zdravo povrće. "Naročito nam je tražen nadaleko čuveni jovački paradajz koji je zadržao ukus i kvalitet. Svako u Jagodini i okolini ko ima preko 50 godina zna za ukus tog paradajza. Dosta sadimo i papriku ajvarušu - dukat koja je dobra za konzumaciju i za spremanje zimnice. Ima malo vode u sebi i zato je dobra za ajvar. Ko jednom kupi od nas, stalno nam se vraća," ističe Violeta Panić.

Prinosi - 70.000 kilograma paprika po hektaru 

I prinosi su odlični. "Imali smo 70.000 kilograma paprika po hektaru i to je više od maksimuma koji iznosi oko 60.000 kg. Kakav će biti rod zavisi od godine, da li je sušna ili kišna. Inače, imamo sistem kap po kap, od države nikakve subvencije nismo dobili već smo sve sami finansirali," naglašava Violeta.

Osim povrtarstva ove porodice se bave i ratarstvom

Uzgajaju i lubenice na 50 ari. Osim povrtarstva ove porodice se bave i ratarstvom. Obrađuju desetak hektara zemlje, od čega je većina uzeta u zakup. Na kraju razgovora Violeta Panić naglašava da je kvalitetno i zdravo povrće sa poreklom ono što kupci danas traže.

"Ljudi žele da znaju šta jedu. Vole domaće seoske proizvode koje su proizveli seoski domaćini, a to ne mogu da dobiju u velikim marketima," poručila je Violeta Panić iz Jovca.


Foto prilog


Tagovi

Povrtarstvo Povrće Ratarstvo Uzgoj lubenice Porodično gazdinstvo Krediti Violeta Panić Vladan Nikolić


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.