Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva povrća
  • 18.01.2020. 08:00

Februar - idealan mesec za setvu povrća u zatvorenom

Sredinom februara može da se započne sa setvom paprike, patlidžana, peruanskih jagoda, paradajza i celera. Ove vrste poreklom su iz toplijih krajeva i zbog toga im je potrebno duže vreme vegetacije da bi počele da rađaju.

Foto: Depositphotos/koromelena.yandex.ru
  • 1.389
  • 21
  • 0

Februar je mesec koji bi trebao da bude topliji od januara, ali često se dogodi da u našim krajevima tempretaure budu jako niske, a bašte prekrivene snegom. 

Iako najčešće samo veći proizvođači povrća imaju plastenike i staklenike koji pružaju ideale uslove za klijanje i nicanje biljaka, svi ostali mogu da započnu setvu prvog povrća unutra, u posudama  koje će držati na prozorima.

Šta se radi, a šta sadi u februaru?

Sredinom meseca (od 10. pa na dalje) možete da započnete sa setvom paprike, feferona, patlidžana, peruanskih jagoda, paradajza i celera. Februar je idealan za uzgoj celera jer će ranije posađen pre da dobije zadebljani koren.

Ove vrste poreklom su iz toplijih krajeva i zbog toga im je potrebno duže vreme vegetacije da bi počele da rađaju.

Izbor kvalitetne zemlje - preduslov uspešnog klijanja i rasta

Najbolje je koristiti kupovnu zemlju jer sadrži optimalne odnose materija koje biljke koriste za brži rast, a možete i da pomešate kvalitetan kompost ili organsku zemlju sa jednom trećinom zemlje sa krtičnjaka jer je bogata mikroorganizmima koji čine povoljne uslove u zemlji za biljku.

Zemlja sa krtičnjaka odlična za sejanje i sadnju

Posude za setvu

Najčešće posude koje ljudi koriste su plastične (već korišćene, od jogurta i sl.) ili čak karton od WC papira, kao i kutije od jaja, a uvek mogu da se koriste i kupovni kontejneri za sejanje. 

Najbitnije je da posude koje god koristili imaju na dnu rupice kako se ne bi u zemlji zadržavala voda.

Pravilna setva - uspešno nicanje

Posudu napunite sa oko dve trećine zemlje i pre sejanja je zalijte. Nakon toga seme rasporedite po čitavoj površini i pazite da nije pregusto. Ako sejete u čašice jogurta, dovoljno je tri do pet semenki. Kada ih rasporedite, dodajete tanki sloj zemlje, dovoljno da prekrije semenke i lagano sve utisnite prstima. 

Nakon što ste posejali, posude možete rasporediti na prozorskoj dasci ili na neko mesto gde će dobiti dovoljno svetlosti, toplote i vlage, a opet da mogu stabilno da stoje kako se ne bi srušile. U početku posude možete staviti i na tamnije mesto, sve dok biljčice ne niknu.

Kako bi nicanje bilo što uspešnije, posude prekrijte prozirnim najlonom i pričvrstite gumicom, a čim biljke niknu, sklonite najlon i stavite posude na mesto gde ima najviše svetla.

U slučaju da vam se dogodilo da seme nije niklo, malo prokopajte prstima ili čačkalicom i proverite stanje zemlje. Ako je slučajno prevlažno, seme će istruniti, pa ga brzo premestite na toplije mesto kako bi se zemlja prosušila. Isto tako, ako je zemlja presuva, seme neće nići pa ga treba lagano zaliti, ali pazite da ne preterate jer će to biti šok za seme.

Kako ih pravilno negovati?

Najbitnije je da se rasadu omogući što više svetlosti i toplote. Optimalna temperatura je između 16 - 20°C.

Svakako je važno da se ne pretera sa zalivanjem: bolje da je zemlja više suva, nego vlažna jer prevelika vlaga dovodi do problema sa parazitima i bolestima, ali i poleganjem biljčica.

Kako proizvesti dobar rasad povrća?

Rasad je potrebno polako prilagođavati na spoljne uslove. Mesec dana pre sadnje na otvorenom potrebno ga je svaki dan malo izneti na vazduh kako bi se navikao na sunce, a presađujemo ga kada smo sigurni da više neće biti mraza!

Mala napomena: ako sejete više povrća, svakako na čaše upišite šta ste u njih posejali kako ne bi došlo do zabune!


Tagovi

Februar Setva Povrće Zatvoreni prostor Prozorska daska


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB