Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u polju
  • 04.02.2019. 10:00

Šta se radi, a šta sadi u februaru?

Krajem ovog meseca počinje setva jarih useva kao što su jara pšenica, zob, raž i ječam, naravno ako su povoljne temperaturne prilike i stanje vlage u tlu. Ne zaboravite da ispustite vodu s livada u kanal, jarak ili  neki drugi vodotok.

Foto: Pixabay / lucianarota1
  • 5.474
  • 169
  • 0

Februar je mesec, kada se polako, ali sigurno nazire dolazak proleća, pa samim tim i posla u polju ima više nego što je toga bilo u predhodnim mesecima. Sada  počinje prihranjivanje pšenice i drugih ozimih useva – raži, zobi, uljane repice, ječma. Vi već znate na koji način prihranjujete vaše useve, pa vam na ovu temu nećemo davati previše saveta, sem onog standardnog  koji preporučuju stručnjaci a to je prihrana N-min metodom.  Naime, ova metoda prihrane će pokazati koliko azota, odnosno azotnih đubriva treba dodavati.

Krajem ovog meseca počinje setva jarih useva kao što su jara pšenica, zob, raž i ječam, naravno ako su povoljne temperaturne prilike i stanje vlage u tlu. Ne zaboravite da ispustite vodu s livada u kanal, jarak ili  neki drugi vodotok.

Posebna nega mladih biljaka

Ako vreme dozvoli sada je idealno vreme da počnete sa setvom ranog povrća. Plastenici i staklenici, kao što je o tome naš portal već pisao, pokazuju veliku prednost u odnosu na proizvodnju povrća na njivama. Ipak, trebalo bi da budete oprezni, jer februar zna da bude hladan i sa mnogo snega. Ukoliko padne sneg trebalo bi da obezbedite posebnu negu mladih biljaka u plastenicima i staklenicima

Kako pripremiti plastenik za sledeću sezonu

Rana setva je veoma važna za biljke poput graška, spanaća, crnog i belog luka, rotkvica, jer one klijaju na temperaturi od tri do pet stepeni. 

Pripremite prostirku od slame u svinjcu za utopljavanje

Kada je reč o stočarskoj grani, ovo je mesec kada stiže prinova. Zato se pripremite za prašenje krmača, a s obzirom na to da je u februaru još uvek hladno treba da pripremite prostirku od slame u svinjcu za utopljavanje mladih prasića. 

Ukoliko imate veća grla, poput krava, pipremite i za njih idealne uslove za teljenje. U jednom uglu treba da prostrete čistu i suvu slamu.  Bilo bi dobro da o ovom događaju obavestite i veterinara koji će stručno pomoći ako dođe do nekih komplikacija. Kada se krava oteli, pupak bi trebalo dezinfikovati u jodnoj tinkturi, a kravi dati mlak napoj: vodu u kojoj su razmućene pšenične mekinje. 

Kokoške treba držati u toplom i hraniti kvalitetnom hranom. Guske u ovom period počinju da nose jaja i prave gnezda, zato im obezbedite odgovarajuće mesto.

Uskoro počinje vegetacija, idealno vreme za orezivanje 

Počinje rezidba koštičavog i jabučastog voća. Uskoro će početi vegetacija, pa treba orezivati kruške, jabuke, šljive, dunje, trešnje, višnje i crne ribizle. 

Orezivanje jabuke: Nov način za bolji kvalitet ploda

Kada ste ovo uradili, počnite sa zimskom zaštitom (prskanje) voćaka. Takođe, ako dozvole vremenski uslovi, okopajte voćnjak.  Sada je idealno vreme i za orezivanje, radi podmlađivanja voćnjaka. 

Rezidbu u vinogradu treba obavljati u periodu mirovanja loze

U vinogradu počinje priprema za sadnju loze. Po zemljištu se rastura stajnjak i mineralna đubriva. Vinograd se reže na zrelo. Rezidbu u vinogradu treba obavljati u periodu mirovanja loze. U uslovima kontinentalne i umereno kontinentalne klime, može se orezivati i tokom zime, kao i u rano proleće.

U ovom period možete da orežete i ukrasno bilje

Pojedine vrste ukrasnog bilja mogu da se orezuju već u februaru. Ovo se odnosi na kamelije, hortenzije, mangoleije i božure. Budite obazrivi i odstranite samo osušene, polomljene, oštećene grane.

Cvećarstvo kao biznis - kaktusi i mesožderke aduti za uspeh
 

U ovom periodu možete da orežete i ukrasno bilje koje deluje neuredno i zaraslo, ali bi trebalo da pazite na mlade izdanke kako i njih ne biste isekli.


Tagovi

Radovi u februaru Setva povrća Plastenik Prasenje Telenje Orezivanje Vinograd Februar Hortenzija


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.