Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kupusa
  • 16.06.2018. 14:30

Bravo sorta kupusa sve traženija

"Prošle godine je prinos po jutru bio oko 20 tona. Od 20.000 ovogodišnjeg rasada očekujem približan rod", kaže povrtar Bojan Zekušić iz Apatina.

Foto: Verica Matić
  • 7.451
  • 63
  • 0

Pojedini povrtari pripremaju rasad kupusa, čija će sadnja početi uskoro. Tako je i u Apatinu. Poljoprivrednik Bojan Zekušić (38) je odlučan u uzgoju ove kulture, iako je mnogim uzgajivačima, zbog iščekivanja bolje cene, kupus ostao u magacinima. Kaže da prinos zavisi od kvalitetne semenske rasade, odabrane sorte, redovnog navodnjavanja i prihrane. Zaradu određuje potražnje na tržištu.

"Prošle godine je prinos po jutru bio oko 20 tona. Od 20.000 ovogodišnjeg rasada očekujem približan rod. U marketima ima skidanja cene, ali ovdašnji kupci često kupuju od proizvođača za kojeg znaju da ima kvalitetan kupus. Zato i ne brinem za plasman. Ako cena kupusa ove godine bude od 25 do 30 dinara za kilogram biću zadovoljan", rekao je Zekušić za RTV.

Najtraženija sorta - bravo

Uskoro počinje sadnja najtraženije sorte kupusa - bravo. Prosečna težina jedne glavice iznosi od 2,5 do 3,5 kilograma. Ova sorta je isključivo namenjena za potrošnju u svežem stanju i za kišeljenje, a važi za vodeći kupus kasne letnje i jesenje proizvodnje. Zekušić ističe da je karakteriše i bolji proces nicanja:

"Bravo daje dupli rod, bolji je za jelo i kišeljenje od futoškog kupusa. Najvažnije mi je da su moji kupci zadovoljni, jer se ne kvari, postojan je i ima na težini. Važan mi je kvalitet, pa zato radim isključivo svoj rasad kupusa. U pitanju je kontejnerski rasad u supstratu", naglasio je Bojan.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Kupus Bravo sorta Bojan Zekušić Apatin Rasad kupusa


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.