Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalemljenje
  • 01.11.2021. 07:30

Brimato - biljka na kojoj raste paradajz i plavi patlidžan

Dobro podnosi sušu, a svaka biljka daje oko 2,3 kilograma paradajza i 2,64 kilograma plavog patlidžana.

Foto: Facebook/ Indian Council of Agricultural Research
  • 435
  • 63
  • 0

Agronomi sa indijskog Instituta za povrće u Varanasiju kalemljenjem su stvorili biljku nazvanu Brimato. Kako piše GaonConnection, svaka ta biljka daje oko 2,3 kilograma paradajza i 2,64 kilograma plavog patlidžana, a istraživači imaju planove za njihov uzgoj i na većim površinama.

"Kalemljenjem paradajza i plavog patlidžana bilo je uspešno. Obe su kulture iz iste porodice iako imaju različite karakteristike", kazao je Anant Bahadur, glavni naučnik ovog instituta koji je sproveo istraživanje.

Nakon 60-ak dana počinje plodonošenje

Prema njegovim rečima, naučnici su neko vreme radili na ovoj metodi, a stvaranje Brimato biljaka njihov je najveći uspeh. I ranije su eksperimentirali sa kalemljenjem povrća iz iste porodice, a budući da se pokazalo uspešnim, sada planiraju tu metodu da primene i na biljkama iz različitih porodica.

"Brimato ima snažne odlike patlidžana i dobro podnosi prekomernu količinu vode, ali i sušu", napomenuo je Bahadur. Kako je pojasnio, plavi patlidžan i paradajz se kalemi kada je on star oko 25 do 30, a ona 22 do 25 dana.

Dodao je da se plavi patlidžan koristi kao podloga zbog svoje izdržljivosti.

"Nakon kalemljenja biljke se čuvaju u kontrolisanom okruženju sa pažljivo regulisanom temperaturom, vlagom i svetlom", istakao je dodavši da se zatim sele u tamniji prostor na pet do sedam dana.

Kako on tvrdi, celi proces traje do 18 dana nakon čega je Brimato spreman za sadnju na otvorenom, odnosno u polje. Plodonošenje počinje nakon 60 do 70 dana od sadnje.

"Ova bi metoda bila savršena za uzgoj u baštama, na terasama i slično", kaže Bahadur, a kao glavni razlog navodi to što na jednoj biljci rastu dve različite vrste plodova.

Trenutno ovi istraživači zajedno s poljoprivrednicima rade eksperimente i istraživanja kako bi videli može li se uzgoj ovih biljaka povećati. Naziv brimato dolazi od reči brinjal kako se patlidžan zove u Indiji kao i engleske reči tomato za paradajz. Valja napomenuti da je ovaj institut uspešno kalemio i kombinaciju krompira i paradajza, a nazvali su je Pomato.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Brimato Kalemljenje Paradajz Plavi patlidžan Indija Naučnici


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer