Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robotizacija poljoprivrede
  • 05.10.2023. 18:00

Bumbari su prošlost: Robot "Polly" uspešnije oprašuje paradajz?

U stakleniku finske kompanije Agrifutura na 4,6 hektara robotska platforma "Polly" preuzima ulogu pčela i bumbara u oprašivanju.

Foto: Depositphotos/vallefrias
  • 438
  • 36
  • 0

Upotreba robota u staklenicima i plastenicima nije novost. Do sada su se uspešno koristili za regulisanje zalivanja, berbu, vezivanje biljaka, zaštitu bilja. Njihovo uvođenje smanjuje potrebu za ljudskim radom, ali i finansijske izdatke.

Roboti menjaju pčele

U stakleniku finske kompanije Agrifutura na 4,6 hektara robotska platforma "Polly" preuzima ulogu pčela i bumbara u oprašivanju. Reč je o projektu izraelskog startapa "Arugga AI Farming",  izveštava Hortidaily.

"Prošle zime smo postavili robot Poli na jedan hektar. Trenutni napredak u kvaliteti oprašivanja bio je evidentan. Ohrabreni konstantno pozitivnim rezultatima, proširili smo Polinu ulogu, na kraju zamenivši sa njim tradicionalno oprašivanje", kaže izvršni direktor kompanije Agrifutura Sebastian Antila

"Polly" proizvodi snažne vibracije kako bi izbacio polen iz cveća i oplodio ih, a za sada se koristi samo na paradajzu, piše NoCamels

Budućnost uzgoja u plastenicima

Pred nama je novo vreme u kome će roboti biti nezamenjivi u plasteničkoj proizvodnji. Antlia navodi da je cilj povećanje prinosa i efikasnosti:

"Sa Poli smo uočili povećanje prinosa od 10 odsto u poređenju sa našim prethodnim oslanjanjem na pčele. U jedinstvenim finskim uslovima, gde je dan kraći i veća potreba za veštačkim osvetljenjem, bumbari često ne uspevaju da opraše biljke. Poli se pokazao kao odličan zamenski sistem."

Iz kompanije su rekli da su takođe imali uspešna ispitivanja s Aruginom tehnologijom za otkrivanje štetočina. 


Tagovi

Finska Robot Robotsko oprašivanje Roboti u plasteniku Oprašivanje u plasteniku Robot oprašuje povrće


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na teritoriji prokupačke opštine šljiva čačanska rana se ne otkupljuje. Proizvođači se pitaju zašto nema tržišta za ovako kvalitetnu šljivu?!