Prošle godine desilo mi se da pola posejanog rasada nije uopšte niklo, pitala sam se gde sam pogrešila? Ako se to dešava i vama, poslušajte savet iskusnog agronoma.
Već je februar i počela je sezona setve semena za rasad biljaka kojima je potrebno duže vremena za klijanje, ali i onih koje će biti rasađene u plastenik. Kroz praksu se sve češće susrećemo sa situacijom da seme posejemo, ali ono ili ne nikne nikako ili veoma slabo. Pitamo se gde smo pogrešili. Savet smo ovaj put potražili od agronoma Muhameda Gariba, koji je deo socijalnog preduzeća Eko Dizajn doo iz Mostara. Ova firma zasniva se na permakulturi pa od njih itekako možemo naučiti kako iskoristiti sve resurse koje imamo.
"Ukoliko želimo podstaknuti brže klijanje te povećati otpornost biljaka prema bolestima i štetočinama, umesto hemijskim sredstvima, seme povrća, začinskog i lekovitog bilja možemo ojačati čajem od kamilice. On pospešuje klijanje i otpornost semena, a time ubrzava i razvoj same biljke. Uz to, sprečava i razvoj bakterija i gljivica u semenu. Za njegovu pripremu potrebno nam je par sati, ekološki uzgojena i prirodno osušena kamilica, koju svako može jeftino da kupi na tržnici, u nekim trgovinama ili u privatnoj prodaji", navodi Garib.
Priprema čaja od kamilice za ovu namenu veoma je jednostavna, a blagodeti koje pruža semenu su višestruke:
Nakon što smo završili ovu proceduru, treba još semenke da procedimo upotrebljavajući malu cediljku za čaj ili lanenu tkaninu. Zatim ih ostaviti da se dobro osuše na upijajućem papiru. Već nakon dva do četiri sata, semena izvađena iz čaja mogu se sejati. Najbolje ih je posejati tek nakon dva do tri dana, jer tada će brže proklijati. Semenke koje su u međuvremenu već počele da klijaju, pažljivo treba posejati kako se ne bi uništila njihova tek iznikla klica.
"Ovo je odličan način i da proverimo koja su kvalitetna, a koja su trula i neiskoristiva. Ostatak čaja nećemo baciti nego ćemo ga spremiti u posude, a kasnije nam može da posluži za zalivanje kućnih biljaka, s obzirom da čaj od kamilice nije izgubio svoja lekovita svojstva, može doneti samo još koristi, a nikako štete", dodaje Muhamed.
Tagovi
Autorka