Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište belog luka
  • 25.05.2018. 11:00

Cena belog luka 40 feninga za kilogram?

Iako sezona belog luka počinje sredinom avgusta, čini se da je niska cena već zacementirana. Predviđa se čak da će doći do pojave konkurencije i još nižih cena.

Foto: Wikimedia Commons/Steve46814
  • 1.938
  • 89
  • 0

Kina proizvodi 70% svetskog belog luka. Nekoliko kineskih pokrajina je poznato po uzgoju ovog povrća, ili još bolje, začina. Jingsiang (Jinxiang) je poznat kao "rodni grad kineskog belog luka", a u pokrajini Henan se proizvodi oko dva miliona tona belog luka godišnje. 

"Ove godine je globalno tržište belog luka u lošoj situaciji, a Kina nije izuzetak. Trenutno je cena domaćeg bielog luka 0,8 juana za pola kilograma (40 feninga za kilogram) što je za pola niža cena od prošlogodišnje. Ne samo u Kini, nego i u Burmi i u Indiji je situacija jednako teška", rekao je jedan od kineskih poljoprivrednika i trgovaca iz pokrajine Henan. 

Iako sezona belog luka počinje sredinom avgusta, čini se da je niska cena već zacementirana, piše Freshplaza. Predviđa se čak da će doći do pojave konkurencije i još nižih cena. Razlog je jasan - ponuda je premašila potražnju, koja je u osnovi fiksna. 

Kineski proizvođači belog luka snabdevaju veliko područje, a osim u Kini, njihov proizvod se prodaje u zemljama jugoistočne Azije, uključujući Kambodžu, Vijetnam, kao i u Evropi. Kažu da se kupci u jugoistočnoj Aziji više fokusiraju na cenu, dok evropski kupci više pažnje poklanjaju kvalitetu, za koju im nije problem da plate i višu cenu. 


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Izvori

Fresh plaza


Tagovi

Beli luk Kineski beli luk Cena belog luka Kina


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P