Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 15.05.2018. 08:15

Cena povrća raduje Leskovčane

Povrće se, u okolini Leskovca, nalazi na 13.000 hektara od čega je 2.500 plastenička proizvodnja.

Foto: Flickr / Joe Quick
  • 1.440
  • 70
  • 0

Povrće se, u okolini Leskovca, nalazi na 13.000 hektara od čega je 2.500 plastenička proizvodnja. Proizvođači očekuju dobar rod. Trenutno se bere krastavac, navodnjava paradajz i paprika, a vadi krompir. "Beremo krastavac ubrzo će da stigne i paradajz, paprika i sve ostalo. Rod je zadovoljavajući, a cene pristoje za ovo doba godine", kaže Miloš Stojiljković iz sela Togočevce (opština Lebane) za RTS. Dodaje da krastavac, na primer, košta između 60 i 70 dinara za kilogram.

Mladi žele da ulažu u povrtarstvo

Mladi iz ovog sela ne odlaze, jer kažu da od povrtarstva može da se živi, a međusobno se pomažu. Tako je Ivica Đorđević odlučio da ove godine u većem obimu sadi mladi krompir. Kaže da se nije pokajao: "Krompir je izuzetno lepo rodio ove godine. I cena se pokazala izuzetno dobro - između 60 i 70 dinara, zavisi od tržišta gde se plasira".

Krediti olakšavaju početak posla

Zahvaljujući povoljnim kreditima, sve je veća proizvodnja povrća, pa tako i sve više zadruga, koje su dobro organizovane. Cilj je izvoz proizvoda na rusko tržište i u zemlje u okruženju. Kako kaže Dalibor Cvetanović, direktor PSSS Leskovac, mladi kupus se izvozio za Rusku Federaciju, a očekuju da će krenuti i paradajz.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Krastavac

Krastavac

Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Gaji se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, i kao industrijski... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Krompir Krastavac Leskovac Miloš Stojiljković Dalibor Cvetanović Togočevce


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.