Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Visoki prinosi uslovili pad cena
  • 13.11.2016. 09:00

Cene povrća padaju i u Poljskoj

Po mišljenju Madalene Kovalevske stručnog analitičara poljoprivrednih tržišta BGZ BNP u Poljskoj, veliki pad cene je rezultat značajnog povećanja proizvodnje povrća.

Foto: bigstockphoto.com/Denis Pepin
  • 1.144
  • 213
  • 0

Ove jeseni u Srbiji u odnosu na prošlu godinu cena kupusa je znatno manja. Prošle godine je cena kupusa u prodaji na veliko dostizala i 20 dinara po kilogramu, a ove minimilna cena je bila i devet dinara.

Vrednost kupusa je znatno manja ove u odnosu na prošlu godinu i u Poljskoj. U oktobru prosečna cena je bila 0,28 zlota po kilogramu što je za 63 odsto manje nego u prethodnom mesecu i do tri puta manje nego u istom periodu prošle godine.

Smanjenje cena usled većih prinosa

Po mišljenju Madalene Kovalevske stručnog analitičara poljoprivrednih tržišta BGZ BNP u Poljskoj, veliki pad cene je rezultat značajnog povećanja proizvodnje povrća u Poljskoj. Ove godine, prema podacima Centralnog zavoda za statistiku, proizvodnja belog kupusa bila je veća za 17 odsto nego u 2015. i dostigla je količinu veću od milion tona.

Prosečna cena crnog luka u oktobru je iznosila 0,41 zlota po kilogramu što je za 30 odsto manja cena nego u septembru. Kao razlog za pad cene na tržištu Poljske navodi se povećano snabdevanje tržišta crnim lukom s drugih tržišta. Ujedno procenjuje se da će ovogodišnja proizvodnja crnog luka biti za 15 odsto veća nego lane, a očekuje se rod 630.000 tona.

Mrkva jeftinija više od pola u odnosu na 2015.

Slično je i sa cenom mrkve koja se prodaje po prosečnoj ceni 0,53 zlota po kilogramu. U odnosu na oktobar 2015. cena je više nego prepolovljena, manja je za čak 54 odsto. To je smanjenje cene za osam odsto u odnos u na mesec ranije, prenosi freshplaza. Pad cene je rezultat očekivanih visokih prinosa na nivou 786.000 tona. To je povećanje za 16 odsto u odnosu na proizvodnju prošle godine.

Takođe, pala je i cena krompira. Sada je 0,31 zlota po kilogramu što je pad za oko 23 odsto u odnosu na septembar i čak 43 odsto u odnosu na oktobar 2015.

1 zlota=0.23 evra

Foto: bigstockphoto.com/Denis Pepin


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Šargarepa

Šargarepa

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Šargarepa je dvogodišnja zeljasta povrtarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korenasto povrće cenjena je posebno zbog vitaminskih i mineralnih sastojaka.... Više [+]

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Izvori

Fresh plaza


Tagovi

Pad cena Povrće Kupus Crni luk Mrkva Krompir


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.