Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje čičoke
  • 05.03.2016. 08:00

Čičoka - odlična zamena za krompir

Krtole čičoke su odlična zamena za krompir i hrana za dijabetičare. Mlade stabljike i listovi mogu da se koriste u pripremi variva. Kada se sadi i kako se gaji?

  • 6.499
  • 1.141
  • 0

Čičoka (Helianthus tuberosus) potiče iz Južne Amerike, a prema izgledu nadzemnog dela veoma je slična suncokretu. Pripadaju istoj porodici glavočika. Poznata je pod raznim nazivima: jerusalimska artičoka, slatka repa, mačija repa, morska repa, zemljina kruška, topinambur, nahod, divlji krompir, slatki krompir, krtola, stoletni krompir.

Biljka slična suncokretu

To je višegodišnja biljka koja na istom mestu ostaje duži niz godina. Koren čičoke je vrlo dobro razvijen i na njemu se formiraju sočne krtole, različitog oblika, boje i veličine, u zavisnosti od sorte. Na gornjoj strani krtole nalazi se više pupoljaka iz kojih će se razviti vegetativni izdanci (nove biljke). Krtole izvan zemlje brzo dehidriraju i gube hranljivu vrednost. Prosečna masa krtole je 20-100 grama. Stablo čičoke je jednogodišnje, razgranato, debljine 2-3 cm i dostiže visinu 1,5-2 m (ponekad čak i do 3 m). Listovi su srcoliki na dužim drškama. Cvetovi, žute ili crvenosmeđe boje, slični su cvetovima suncokreta, prečnika 4-8 cm.

Saveti za gajenje čičoke

Čičoka se gaji izvan plodoreda u posebnom delu vrta na osunčanom terenu ili u slaboj senci. Njeni zahtevi prema zemljištu su mali, ali preferira rastresita zemljišta sa pH vrednošću 6-7,5. Ne preferira bazna zemljišta. Ne podnosi zabareno zemljište, ali voli površine dobro snabdevene vlagom. Može se razmnožavati iz semena ili krtole. U našim uslovima se, najčešće, razmnožava krtolama. Sadnja može da se obavi u jesen ili proleće. Za sadnju se koriste male i glatke krtole veličine jajeta. Ukoliko se obavlja jesenja sadnja onda krtole ostaju cele, a ako se odlučimo za prolećnu sadnju krtole mogu da se iseku na nekoliko delova. Tokom jesenje sadnje krtole oštećuju glodari i zato je prolećna sadnja bolja.

Čičoka se sadi u vreme sadnje krompira na dubinu 15 cm. Međuredni razmak je 60-80 cm, a razmak u redu je 30-40 cm. Što je zemljište plodnije, to je i veći razmak između posađenih krtola. Sadnja se može obaviti ručno ili sadilicama za krompir. Prihranjuje se kada je biljka visoka 20 cm. Čičoka je veliki potrošač kalijuma. Krtole mogu da podnesu izuzetno niske temperature od -25 do -30ºC, a nadzemni deo strada na temperaturi -2ºC. Tokom prve godine potrebno je ukloniti korov, a sledećih godina čičoka guši sve oko sebe jer se agresivno širi. Vegetacioni period traje 130 dana, biljka je kratkog dana, cveta i obrazuje krtole tokom jula i avgusta. Prinos u vrtu po 1 m² iznosi 2-3 kg. Tokom godina potrebno je vađenjem krtola prorediti čičoku jer sama sebe zagušuje, a krtole postaju sitnije.

Prednosti čičoke u odnosu na krompir su u tome što nju ne napada krompirova zlatica i što ne oboleva od plamenjače. Od bolesti na njoj se može javiti pepelnica i alternarija, naročito na kraju vegetacionog perioda. Krtole za ishranu koriste puževi i razni glodari. Čičoka, zahvaljujući svojoj visini, gustim nadzemnim izdancima, dugim cvetanjem, može da se gaji kao veoma dekorativna živa ograda. Njeni cvetovi su vrlo dekorativni i u buketima za ukrašavanje enterijera.

Kada vaditi i kako čuvati krtole?

Krtole čičoke se mogu vaditi u novembru, ali možemo da ih ostavimo u zemlji do proleća i vadimo po potrebi do aprila. Krtole koje se vade u jesen su malo gorke, dok su prolećne slađe zbog pretvaranja inulina u fruktozu. Za razliku od krompira, krtole čičoke imaju tanku pokožicu, zbog čega se ne mogu dugo čuvati i bez trapljenja se mogu održati do 3 sedmice. U domaćinstvu ih treba staviti u frižider zamotane u papirne vrećice. Ukoliko je krtola sečena, može se čuvati tek nekoliko dana.

Čičoka je odlična prehrambena namirnica

Krtole čičoke su odlična zamena za krompir. Mogu se jesti sirove, kuvane, pržene i pečene. Čičoka sadrži inulin i njen glikemijski indeks je nula. Zbog toga je u ishrani koriste dijabetičari. Inulin sprečava nastanak kardiovaskularnih oboljenja, jer normalizuje nivo triglicerida i holesterola u krvi. Redovna konzumacija čičoke smanjuje masne naslage. Sadrži mnoge vitamine (A, B1, B2, nešto manje vitamine C i D), mnogo mineralnih materija (kalcijuma, gvožđa, kalijuma, cinka, fosfora), celulozu i belančevine. U ishrani mogu da se koriste i mlade stabljike sa lišćem kao zeleno povrće i varivo. Sirove krtole, korišćene u ishrani, mogu da izazovu nadimanje. Međutim, redovnom upotrebom čičoka čisti creva i ta neprijatnost prestaje. U područjima gde se čičoka redovno konzumira pojava dijabetesa je smanjena za 3 puta.


Povezana biljna vrsta

Čičoka

Čičoka

Sinonim: - | Engleski naziv: Jerusalem artichoke | Latinski naziv: Helianthus tuberosus L.

Čičoka potiče iz Latinske Amerike, a i pre Kolumba bila je raširena po celoj Americi, gde je domaće stanovništvo koristilo kao zimsku namirnicu. Prema obliku kultivari mogu imati... Više [+]

Tagovi

Čičoka Glikemijski indeks Krompirova zlatica Jerusalimska artičoka Heliathus tuberosus Zamena za krompir Sočni gomolji Rahlo zemljište Sadnja čičoke


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB