Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posledice suše
  • 18.09.2017. 14:00

Crveni kupus umesto šargarepe i cvekle

Dragomir Marjanović, jedan od najvećih proizvođača šargarepe, nakon decenije ostao je bez roda, usled velikih vrućina. Umesto šargarepe i cvekle, posadio je crveni kupus.

Foto: Bj
  • 1.613
  • 76
  • 0

Urovci su udaljeni sedam kilometara od Obrenovca. Nekada su sa 350 domaćinstava bili selo uglednih poljoprivrednika, ali su ljudi vremenom napuštali domove, škola se praznila, a danas je ovo selo najpoznatije po domaćinstvu Dragomira Marjanovića.

Ovaj domaćin je u celoj Srbiji važio je za jednog od najvećih proizvođača šargarepe. Međutim, nakon dvanaest godina na njegovom imanju nema ni jedne.

Šargarepa i cvekla - nestale

Marjanović ima 20 hektara svoje zemlje, a sa željom da prošire proizvodnju, još 20 su uzeli pod zakup. Kaže da je zemljište pogodno za proizvodnju šargarepe, selo je kilometar udaljeno od reke Save, a imali su uslove za za permanentno zalivanje zahvaljujući tifonima.

"Šargarepu vadimo preko cele godine. U zimskim mesecima rod pokrivamo folijama, jer je sneg vrlo pogodan izolator. Međutim, temperatura od 72 stepena izmerena je na površini zemlje za vreme velikih vrućina, i kako je biljka nikla, tako je u julu bukvalno i nestala. Presađivanje se nije isplatilo, i u roku od tri do šest dana bukvalno je uzrokovano sušom nestalo šest hektara šargarepe i isto toliko hektara cvekle", započinje priču ovaj domaćin.

Crveni kupus za spas povrtarske sezone

Prethodnih godina navodnjavanje parcela obavljalo se pomoću raspršivača, tаkozvanih tifona, a prema rečima Dragomira Marjanovića i pritisak u vodovodnim cevima bio je odličan. Međutim, suša kakva se ne pamti, uzela je danak, pa je umesto šargarepe, na hektar i po ovaj domaćin posadio crveni kupus. Marjanovići su do sada povrće, koje odgaje na svom imanju, plasirali velikim trgovačkim centrima i kvantaškim pijacama.

"Crveni kupus je biljka koja se rasađuje. Najpre je odgajen u kontejnerima i sa sobom nosi nekih 50-100 grama đubreta i to je razlog zbog čega je i uspela. Suša je uticala i na kupus, ali je zalivanjem on ipak uspeo da se primi. Tu ima razlike i od sorte do sorte. Na jednoj polovini njive ovaj kupus je slabije rodio, jer je sama sorta bila drugačija. Iako se vreme promenilo i noći zahladnele, svakog trećeg dana neophodno je zalivanje", ističe Dragomir.

Polje crvenog kupusa (Foto: Björn S... / Flickr)

Godina elementarnih nepogoda

Ova godina za poljoprivredne proizvođače nije bila ni malo laka, posebno imajući u vidu ekstremno niske zimske i visoke letnje temperature. Otuda i ne čudi to što poljoprivrednici traže da se ova godina proglasi godinom elementarnih nepogoda. Dragomir Marjanović ima primedbi i na ponašanje države prema zemljoradnicima:

"Proglasili oni to ili ne, država mora pomoći poljoprivrednim proizvođačima, koji i pored lošeg roda već sada razmišljaju o novim setvama i sadnim materijalima koje treba pribaviti. U međuvremenu, čekajući sopstveni novac, mukotrpno zarađen, moramo da kupujemo sve skuplje seme i hemijske preparate za setvu, da plaćamo radnu snagu i gorivo i tek nešto novca ostaje za egzistenciju višečlane porodice".

Pre nego što dođe sledeća setvena sezona, treba završiti ovu, a za Dragomira Marjanovića to znači najpre odgajiti, a potom prodati cveklu i kupus. Ono čemu se najviše nada u ovom trenutku jesu relativno povoljne vremenske prilike u oktobru i novembru.

Foto: Efraimstochter / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, koren, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvetnu stabljiku, cvet, plod i seme.... Više [+]

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Šargarepa

Šargarepa

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Šargarepa je dvogodišnja zeljasta povrtarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korenasto povrće cenjena je posebno zbog vitaminskih i mineralnih sastojaka.... Više [+]

Tagovi

Dragomir Marjanović Cvekla Kupus Šargarepa Imanje Selo Urovci Proizodnja Navodnjavanje Zalivanje


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta