Brokoli i karfiol mogu se uspešno sačuvati do nove sezone pravilnim zamrzavanjem nakon berbe.
Brokoli i karfiol su povrće koje, uz pravilno čuvanje, može zadržati svežinu, ukus i nutritivnu vrednost do novih svežih plodova naredne godine. Nakon berbe, važno je slediti odgovarajuće korake obrade kako bi se produžila njihova trajnost i očuvao kvalitet. Zamrzavanje je jedna od najboljih metoda za dugotrajno čuvanje ovih kultura.
Brokoli se bere kada je glavica čvrsta i kompaktna, pre nego što cvetovi počnu da se otvaraju, a karfiol kada je glavica bela, čvrsta i dobro razvijena, ali pre nego što počne da menja boju. Povrće se seče oštrim nožem s nekoliko centimetara stabljike, što pomaže u očuvanju svežine.
Uklonite listove i grube delove stabljike. Operite povrće pod hladnom vodom kako biste uklonili zemlju, insekte ili druge nečistoće. Potom ga isecite na manje cvetove. Stabljike brokolija možete oguliti i iseći na komadiće, jer su takođe jestive i bogate hranljivim materijama.
Blanširanje je ključni korak za očuvanje ukusa, teksture i boje brokolija i karfiola. Ovaj proces zaustavlja enzime koji mogu da uzrokuju promenu kvaliteta tokom skladištenja. Prokuvajte vodu i pripremite posudu sa ledenom vodom. Stavite povrće u kipuću vodu - brokoliju je dovoljno dva do tri minuta, a karfiolu tri do četiri minuta.
Nakon blanširanja, odmah prebacite povrće u ledenu vodu kako biste zaustavili proces kuvanja.
Dobro ocedite povrće i osušite papirnim ubrusom pre zamrzavanja. Ovo sprečava stvaranje viška leda.
Stavite povrće u kesice ili posude za zamrzavanje. Istisnite višak vazduha kako biste sprečili oksidaciju i stvaranje kristala leda.
Na pakovanju označite datum zamrzavanja. Povrće je najbolje iskoristiti tokom šest do osam meseci za optimalan ukus i kvalitet. Složite kesice tako da povrće ostane ravno, što omogućava brže smrzavanje i uštedu prostora.
Održavajte temperaturu tako što ćete zamrzivač postaviti na -18°C ili niže. Pakujte povrće u manje porcije kako biste izbegli odmrzavanje velike količine odjednom. Jednom odmrznuto povrće ne bi trebalo ponovo zamrzavati, jer gubi kvalitet.
Pravilna obrada i zamrzavanje brokolija i karfiola omogućavaju očuvanje svežine, boje i nutritivnih vrednosti tokom cele zime. Prateći ove jednostavne korake, uživaćete u ovom povrću sve do proleća, bilo kao prilog jelima ili u ukusnim supama i varivima.
Tagovi
Autor