Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zamrzavanje povrća
  • 11.12.2024. 07:30

Čuvanje brokolija i karfiola nakon berbe: Kako ih pravilno obraditi i zamrznuti?

Brokoli i karfiol mogu se uspešno sačuvati do nove sezone pravilnim zamrzavanjem nakon berbe.

Foto: Shutterstock/CoolR
  • 210
  • 20
  • 1

Brokoli i karfiol su povrće koje, uz pravilno čuvanje, može zadržati svežinu, ukus i nutritivnu vrednost do novih svežih plodova naredne godine. Nakon berbe, važno je slediti odgovarajuće korake obrade kako bi se produžila njihova trajnost i očuvao kvalitet. Zamrzavanje je jedna od najboljih metoda za dugotrajno čuvanje ovih kultura.

Brokoli se bere kada je glavica čvrsta i kompaktna, pre nego što cvetovi počnu da se otvaraju, a karfiol kada je glavica bela, čvrsta i dobro razvijena, ali pre nego što počne da menja boju. Povrće se seče oštrim nožem s nekoliko centimetara stabljike, što pomaže u očuvanju svežine.

Priprema za zamrzavanje

Uklonite listove i grube delove stabljike. Operite povrće pod hladnom vodom kako biste uklonili zemlju, insekte ili druge nečistoće. Potom ga isecite na manje cvetove. Stabljike brokolija možete oguliti i iseći na komadiće, jer su takođe jestive i bogate hranljivim materijama.

Uklonite nečistoće pre blanširanja (Foto Jasmin Hodžić)

Blanširanje je ključni korak za očuvanje ukusa, teksture i boje brokolija i karfiola. Ovaj proces zaustavlja enzime koji mogu da uzrokuju promenu kvaliteta tokom skladištenja. Prokuvajte vodu i pripremite posudu sa ledenom vodom. Stavite povrće u kipuću vodu - brokoliju je dovoljno dva do tri minuta, a karfiolu tri do četiri minuta.

Nakon blanširanja, odmah prebacite povrće u ledenu vodu kako biste zaustavili proces kuvanja.

Dobro ocedite povrće i osušite papirnim ubrusom pre zamrzavanja. Ovo sprečava stvaranje viška leda.

Zamrzavanje brokolija i karfiola

Stavite povrće u kesice ili posude za zamrzavanje. Istisnite višak vazduha kako biste sprečili oksidaciju i stvaranje kristala leda.

Na pakovanju označite datum zamrzavanja. Povrće je najbolje iskoristiti tokom šest do osam meseci za optimalan ukus i kvalitet. Složite kesice tako da povrće ostane ravno, što omogućava brže smrzavanje i uštedu prostora.

Pravilna obrada omogućava očuvanje svežine, boje i nutritivnih vrednosti

Održavajte temperaturu tako što ćete zamrzivač postaviti na -18°C ili niže. Pakujte povrće u manje porcije kako biste izbegli odmrzavanje velike količine odjednom. Jednom odmrznuto povrće ne bi trebalo ponovo zamrzavati, jer gubi kvalitet.

Pravilna obrada i zamrzavanje brokolija i karfiola omogućavaju očuvanje svežine, boje i nutritivnih vrednosti tokom cele zime. Prateći ove jednostavne korake, uživaćete u ovom povrću sve do proleća, bilo kao prilog jelima ili u ukusnim supama i varivima.


Tagovi

Berba karfiola Zamrzavanje povrća Blanširanje povrća Priprema za zamrzavanje Obrada povrća Berba brokolija


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ekološki pokret Marš sa Drine i nemačka nevladina organizacija Green Legal Impact objavili su da su Evropskoj komisiji i članovima Odbora za kritične sirovine uputili žalbu na projekat Jadar za otvaranje rudnika litijuma kod Loznice koji pl... Više [+]