Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača na krompiru
  • 04.07.2023. 07:30

Da li treba vaditi krtole krompira kada plamenjača uništi biljke?

Mnogi uzgajivači se žale da već imaju usev koji je ostao bez nadzemnog dela, nema zelene mase. Šta se dešava sa krtolama u zemlji?

Foto: Depositphotos/Danler (ilustracija)
  • 441
  • 32
  • 0

Izbegavanje plamenjače, opasne bolesti krompira koja može u potpunosti da uništi usev, nije lako. Potrebno je saditi zdrave krtole, na parcelama gde ranije nije uzgajan, kao i njegovi srodnici, patlidžan i paradajz. Takođe, u divljoj flori ne bi trebalo da postoje srodnici koji bi poslužili kao most za prouzrokovače oboljenja.

Prednost dati ranim sortama koje se vade pre nego što se stvore uslovi za toplotu. Uzgajati krompir na većim nadmosrkim visinama i odabrati otporne sorte. Održavajte higijenu useva. Potrebno je redovno uklanjati korov, poštovati plodored prilikom sadnje.

Međutim, u godinama kakva je ova, sa mnogo kiše, povećana vlažnost i toplota pogoduju razvoju patogena.

Nema zelene mase

Mnogi uzgajivači se žale da već imaju usev koji je ostao bez nadzemnog dela, nema zelene mase. Treba znati da patogen napada listove, stabljike, ali i krtole. Ako je slučaj da je zahvaćen celi usev i da od zelene mase imamo samo osušene ostatke, potrebno je pristupiti iskopavanju.

Kada nema lišća koje bi ishranjivalo krtole završava se proces rasta i razvoja, ne dolazi do formiranja kore na njihovoj površini, odnosno ne odvija se normalan proces zrenja. Takve krtole su podložne bržem propadanju. Izloženije su kolebanju temperature, jer nema biljke da ih zaštiti.

Sočni krompirići privlače štetočine, veća je verovatnoća njihovog truljenja. Zbog suše dolazi do isušivanja. U slučaju da padne kiša, mogu da se formiraju nove klice.

Što pre ga vadite

Zbog toga je ovakav krompir potrebno što pre izvaditi.

Pre toga uklonite ostatke biljaka kako bi sprečili širenje zaraze na krtole prilikom iskopavanja. Osušite ih u seni kako bi izbegli formiranje zelenog tkiva zbog uticaja svetlosti.

Potrošite ih što pre, jer ne mogu dugo stajati.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Plamenjača krompira Vađenje krompira Krtole krompira Osušen krompir Osušena cima Plamenjača na krompiru


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.