"Baviti se poljoprivredom i živeti od nje nije lako, potrebno je i mnogo rada i znanja, ali kada je to tvoj izbor, onda je sve mnogo lakše", poručuje Marina Bajić.
Marina i Dragan Bajić iz Divoša na oko 1,5 hektar gaje paradajz - imaju oko 18.000 strukova. Nastavili su tradiciju porodice Bajić, koja je bila jedna od mnogih koje su u ovom ataru zajednički na više stotina hektara gajile ovu kulturu. Situacija je danas drugačija, ovog povrća je mnogo manje, ali ovaj mladi bračni par živi isključivo od poljoproprivrede.
"Gajenje paradajza je veoma zahtevno, a posao počinje s proleća, kada se seme pikira u kontejnere To je prva faza, koja se odvija u plasteniku, a nakon toga se sadi na njivi. Paradajz je pod folijom, ne navodnjava se, raste pod vedrim nebom i kvalitet dolazi od kvaliteta zemlje, vremenskih uslova i rada koji ulažemo. U poslu nam pomažu i radnici sa kojima već godinama sarađujemo, a sa nama su od rasađivanja pa do branja paradajza", objašnjava za Dnevnik Dragan.
Osim svežeg ploda, Bajići pripremaju i zimnicu, a posebno kuvani paradajz. Plasiraju ga uglavnom na tržište Novog Sada, ali kupaca ima i van granica Srbije. Kupuju ga i mnogi novosadski restorani. U ponudi imaju i sveže ceđeni sok od paradajza kao i već skuvani paradajz sok, standardni i ljuti.
"Najviše se kupuje sveže ceđeni sok od paradajza, ali ima i onih koji kupe paradajz da bi ga sami spremali. Skuvan paradajz pripremamo po našoj recepturi, a od začina tu su so, biber u zrnu, lovor i, kad je ljuti u pitanju, ljuta papričica", otkriva Marina.
Bajići obrađuju ukupno 7,5 hekatara sopstvene zemlje, i one u zakupu, a osim paradajza, gaje i kukuruz, soju, pšenicu. Bave se i uzgojem svinja. Dok je Dragan od malena upoznat sa životom na selu, Marina se sa ovim srela nakon udaje. Kako kaže, odluku je donela lako, brzo se uklopila i zadovoljna je:
"Mislim da postoje određene zablude o tome kako je živeti na selu, ali je sasvim sigurno da je danas selo potpuno savremeno i život mnogo drugačiji nego ranije. Naravno, baviti se poljoprivredom i živeti od nje nije lako, potrebno je i mnogo rada i znanja, ali kada je to tvoj izbor, onda je sve mnogo lakše".
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi
Autorka