Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz
  • 02.09.2018. 17:00

Divoš: Mladi bračni par nastavlja tradiciju proizvodnje paradajza

"Baviti se poljoprivredom i živeti od nje nije lako, potrebno je i mnogo rada i znanja, ali kada je to tvoj izbor, onda je sve mnogo lakše", poručuje Marina Bajić.

Foto: Pixabay / Mike Goad
  • 770
  • 19
  • 0

Marina i Dragan Bajić iz Divoša na oko 1,5 hektar gaje paradajz - imaju oko 18.000 strukova. Nastavili su tradiciju porodice Bajić, koja je bila jedna od mnogih koje su u ovom ataru zajednički na više stotina hektara gajile ovu kulturu. Situacija je danas drugačija, ovog povrća je mnogo manje, ali ovaj mladi bračni par živi isključivo od poljoproprivrede.

"Gajenje paradajza je veoma zahtevno, a posao počinje s proleća, kada se seme pikira u kontejnere To je prva faza, koja se odvija u plasteniku, a nakon toga se sadi na njivi. Paradajz je pod folijom, ne navodnjava se, raste pod vedrim nebom i kvalitet dolazi od kvaliteta zemlje, vremenskih uslova i rada koji ulažemo. U poslu nam pomažu i radnici sa kojima već godinama sarađujemo, a sa nama su od rasađivanja pa do branja paradajza", objašnjava za Dnevnik Dragan.

U ponudi i proizvodi od paradajza

Osim svežeg ploda, Bajići pripremaju i zimnicu, a posebno kuvani paradajz. Plasiraju ga uglavnom na tržište Novog Sada, ali kupaca ima i van granica Srbije. Kupuju ga i mnogi novosadski restorani. U ponudi imaju i sveže ceđeni sok od paradajza kao i već skuvani paradajz sok, standardni i ljuti. 

Bajići
Marina i Dragan Bajić nastavljaju tradiciju (Foto: Privatna arhiva)

"Najviše se kupuje sveže ceđeni sok od paradajza, ali ima i onih koji kupe paradajz da bi ga sami spremali. Skuvan paradajz pripremamo po našoj recepturi, a od začina tu su so, biber u zrnu, lovor i, kad je ljuti u pitanju, ljuta papričica", otkriva Marina.

Zbog udaje na selo

Bajići obrađuju ukupno 7,5 hekatara sopstvene zemlje, i one u zakupu, a osim paradajza, gaje i kukuruz, soju, pšenicu. Bave se i uzgojem svinja. Dok je Dragan od malena upoznat sa životom na selu, Marina se sa ovim srela nakon udaje. Kako kaže, odluku je donela lako, brzo se uklopila i zadovoljna je:

"Mislim da postoje određene zablude o tome kako je živeti na selu, ali je sasvim sigurno da je danas selo potpuno savremeno i život mnogo drugačiji nego ranije. Naravno, baviti se poljoprivredom i živeti od nje nije lako, potrebno je i mnogo rada i znanja, ali kada je to tvoj izbor, onda je sve mnogo lakše".


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Paradajz Divoš Marina Bajić Dragan Bajić Paradajz sok


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.