Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZZ Gospođinci
  • 15.05.2016. 08:00

Dobar primer zadružnog funkcionisanja

Zakon o zadrugama donesen je još prošle godine, ali šta su njegovim stupanjem na snagu dobile manje zadruge?

  • 984
  • 44
  • 0

Zakon o zadrugama donesen je još prošle godine, ali šta su njegovim stupanjem na snagu dobile manje zadruge?

Kao dobar primer funkcionisanja zadrugarstva, prema čijem modelu bi, kako ističu stručnjaci, trebalo organizovati i druge, slične privredne subjekte, je Zemljoradnička zadruga u Gospođincima. Njeni kooperanti se prvenstveno bave povrtarstvom. Osnovana je 1993. godine, na inicijativu 27 zadrugara, a danas ima čak 98 zadrugara i oko 50 ljudi, koji nisu članovi, ali sarađuju preko zadruge.

Direktor te zadruge, diplomirani inženjer poljoprivrede Radivoj Nadlački, istakao je kako je problem to što ljudi danas na samo pominjanje zadruge pomisle na devedesete godine kada su one bile sinonim za korupciju i lažna obećanja, a dodaje da su glavni problemi tada zapravo bili u državnim zadrugama.

Uspešno funkcionisanje ove zadruge Nadlački objašnjava vrlo jednostavno, kako kaže - za to su zaslužni sami zadrugari i njihova odanost i sloga. Ipak, ovakav oblik udruživanja ima i svoje mane, a jedna od njih je i sporost u donošenju nekih odluka jer naprosto moraju biti ispoštovane određene procedure, što u privatnim preduzećima ide mnogo brže.

Radivoj se ovom prilikom osvrnuo i na trenutne vremenske uslove, odnosno na njihov uticaj na proizvodnju povrća ove sezone. U video prilogu pogledajte i šta on kaže o problemu plasmana i uvoza poljoprivrednih proizvoda koje Srbija, realno, može sama da proizvede. Navedeni su i zanimljivi primeri evropskih proizvođača.


Tagovi

Zadruga Gospođinci Zakon o zadrugama Radivoj Nadlački Zadrugari Plasman poljoprivrednih proizvoda


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]