• Uzgoj tikve
  • 06.09.2017. 16:15

Dobra zarada na semenkama tikava

Proizvođač Nikola Krnić, iz Kikinde tvrdi da su bundeve jednostavne za gajenje, jer ne traže mnogo vlage i otpornije su na visoke temperature. On gaji takozvane stočne tikv, čije semenke peče i prodaje na pijaci i tako ostvaruje solidnu zaradu.

Foto: Christopher Sessums / Flickr
  • 1.204
  • 60
  • 0

U Srbiji ima vrlo malo uzgajivača "stočnih tikvi", čije semenke se uglavnom upotrebljavaju kao slana zanimacija za grickanje, a ostatak za ishranu stoke. Ipak, kako prenosi RTS, tridesetrogodišnji Nikola Krnić, iz Kikinde je baš u proizvodnji te vrste tikve našao način da dođe do solidne zarade.

Tikve se topile zbog visokih temperatura

Krnić tikve gaji na njivi, koja se nalazi između Kikinde i Nakova, a proizvodnju je počeo pre sedam godina. Prema njegovim rečima, bundeve su jednostavne za gajenje jer ne traže mnogo vlage i otpornije su na visoke temperature, koje su ove godine zadale veliku muku poljoprivrednicima. Međutim, i on je kako napominje pretrpeo znatnu štetu, jer su tikve zbog velikih vrućina praktično počele da se tope, naročito one zelenije, koje nisu uspele da razviju deblju koru.

Semenke ručno vade i peku

Krnići se nadaju da će ove sezone uspeti da naberu oko 12 prikolica bundeva. Nikola objašnjava da odmah posle branja sledi istovar tikava u dvorištu. Onda dolazi ručno vađenje semenki koje se potom peku i takve prodaju na gradskoj pijaci. Kako ovaj mladi domaćin tvrdi, posao nije težak, ali je pomalo zamoran. On ističe da je sam proces vađenja semenki dosadan, ali je zarada dobra, pa se valja malo i pomučiti.

Najbolja prodaja tokom "Dana ludaje"

Nikola Krnić naglašava da su semenke tikava izuzetno traženje, a konkurencije gotovo i da nema jer ih u Kikindi peku samo tri proizvođača. Njegova majka semenke prodaje na pijaci, a najveća zarada je tokom trajanja tradicionalne manifestacije u tom gradu "Dani ludaje".

Foto: Christopher Sessums / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Tikva Bumdeva Povrtarstvo Semenke Kikinda Vojvodina Agroklub Nikola Krnić Dani ludaje


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi