• Tržište luka
  • 30.08.2021. 18:00

Dok jedni ostavljaju luk na polju zbog niske cene drugi se nadaju njegovom rastu

Vlažno vreme je u nekim zemljama podstaklo rast luka. Veći prinosi doveli su do viška na evropskom tržištu, ali i pada cena.

Foto: Martina Popić
  • 98
  • 5
  • 0

Na evropskom tržištu trenutno postoji višak luka, što dovodi do niskih prodajnih cena. Kako piše Fresh Plaza nije u pitanju samo višak količine, već su i glavice same po sebi velike jer je nedavno vlažno vreme podstaklo njihov rast. Stoga, su, pišu, mnogi proizvođači postigli veće prinose po hektaru.

To je u kombinaciji sa nedostatkom izvoza uzrokovalo drastičan pad cena. Toliko da je prošle nedelje jedan holandski proizvođač na svome polju ostavio 200 tona očišćenog roda da trune. Tržišna cena tada je iznosila samo 0,02 evra po kilogramu. Međutim, u Belgiji su od tada cene blago porasle, a kilogram ovog povrća od tada košta 0,07 evra, dok se za kilogram semenskog dobija 0,08 evra.

Cene bi mogle da rastu zbog potražnje i izvoza

Prema belgijskom proizvođaču Stefanu Lanou iz kompanije "Fresh Onion" glavni razlozi za rast su inostrana potražnja i izvoz. Međutim, napominje da zbog kiše mnogi uzgajivači protekle nedelje nisu mogli da povade i utovare svoje povrće, pogotovo u Francuskoj gde su pale velike količine padavina. Stoga ovaj proizvođač očekuje da će nedostatak snabdevanja ipak malo povisiti cenu.

Tržište luka: U Kini lošiji kvalitet u odnosu na ostale zemlje? Šta kupci traže?

Vlažno vreme povećava i rizike od bolesti na luku, ali Lanou kaže da ih još nije primetio.

"U našoj regiji nije tako loše, uspeli smo da ih kontrolišemo", napomenuo je. Ali, dodao je da su primetili bakterijsku trulež na crvenom luku i nekoliko slučajeva plesni na semenskom, ali da ništa nije alarmantno.

Osvrnuo se i na prognozu berbe rekavši da je ona iznenađujuće veća u odnosu na prethodne godine.

"Sada su bitne cene, ako one budu zadovoljavajuće, sve će biti u redu", zaključio je.


Tagovi

Cene luka Vađenje luka Tržište Povrće Fresh Onion Stefan Lanno


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.