Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja paprike
  • 01.07.2018. 13:00

Donja Lokošnica: Selo okićeno paprikom

Meštani Donje Lokošnice i ove godine okitiće svoje kuće paprikom, čije je seme staro pet vekova!

Foto: Južne vesti
  • 1.047
  • 33
  • 0

Donja Lokošnica je selo 14 kilometara udaljeno od Leskovca, koje je specifično po tome što su fasade kuća ukrašene - paprikama! Naime, ograde, prozori i krovovi okićeni su crvenim plodovima. Tako će biti i ove godine, krajem avgusta, kada se obavi berba. Svih 300 domaćinstava u ovom selu bavi se proizvodnjom paprike. 

Seme staro vekovima

Kažu da je njihova paprika jedinstvena po tome što ne uspeva nigde drugde i po tome što je seme koje koriste staro više od pet vekova. Čak joj pripisuju i lekovita svojstva, pišu Južne vesti.

"Od kako postoji familija, uzgaja se paprika. Nekih 400 godina. To je to seme koje se koristi i danas. Mi istresemo semenke iz ovih naših niza i opet ga zasadimo. Ništa se ne mućka, ne prska i ne modifikuje", rekao je domaćin Hranislav Ilić. Njegova supruga Suzana dodaje da su davali seme i u okolna sela, ali da se nije primilo: "Možda je i zbog vetrova, ko će ga znati".

Lekovitost paprike iz Donje Lokošnice

Ilić je ispričao i da se jedan čovek u SAD melemom od lokošničke ljute paprike izlečio: "Čovek nije bio pokretan. Oni su mu taj melem mazali na zglobove i on je prohodao". Dodaje da su se i drugi stranci interesovali za otkup u medicinske svrhe, ali da još nije došlo do dogovora.

Dan paprike u septembru

Paprika se sadi početkom maja, a bere krajem avgusta. Povrtari je suše, a najviše prodaju od novembra do Božića, kada je najveći broj slava. Koristi se kao začin, ali i za punjenje. Meštani su joj posvetili i dan - 21. septembar. Tada se paprika, uz muziku, izlaže na tezgama. Glavna tačka je takmičenje u brzom nizanju, a prošlogodišnja pobednica je Jovana Krstić (21).

Jovana
Jovani je bilo dovoljno minut i 10 sekundi za 100 paprika (Foto: Jugmedia info)

Ona je za samo minut i deset sekundi nanizala 100 paprika na "kozji rog". Kako piše Jugmedia info, Jovana je bila najneiskusnija među devet takmičarki, jer se proizvodnjom paprika i nizanjem bavi tek četiri godine, kada se iz Bogojevca udala u Donju Lokošnicu.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Donja Lokošnica Paprika Hranislav Ilić Dan paprike Seme paprike


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!