Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Društveni vrtovi
  • 11.09.2016. 18:00

Društveni vrtovi sve popularniji u Beču

Cilj projekta je pored uzgoja voća i povrća i zbližavanje građana i razvijanje dobrosusedskih odnosa te oživljavanje napuštenih proizvodnih pogona.

  • 396
  • 82
  • 0

Pored mnogih gradskih vrtova, koji se dodeljuju zainteresovanim građanima, u Beču je sve više i zajedničkih društvenih vrtova, ističu iz kancelarije za spoljne poslove grada Beča. Sjajan primer takvog vrta je i onaj pokrenut u bečkoj gradskoj četvrti Lizing na površini bivše fabrike kovčega. Cilj projekta je pored uzgoja voća i povrća i zbližavanje građana i razvijanje dobrosusedskih odnosa kao i oživljavanje napuštenih proizvodnih pogona koji često zjape prazni i ogoljeni.

Društvenom vrtu iz Lizinga ili kako ga njegovi korisnici od milja nazivaju "supermarketu na otvorenom" ovo je druga sezona, a nedavno je organizovana i velika zajednička berba. Korisnici vrta naime zajedno obrađuju sve raspoložive gredice, ali i ravnopravno dele i plodove svoga rada.

Društveni vrtovi u Beču

"Nekadašnji fabrički krugovi često su zapušteni i nepristupačni i čini se kao da ne pripadaju četvrti u kojoj se nalaze. Cilj projekata poput ovog je da takve površine postanu deo gradske površine, odnosno da ponude prostor za zabavu i rekreaciju", rekla je zamenica bečkog gradonačelnika Maria Vasilaku iz redova "Zelenih" koja je takođe građanima pomagala u jesenjoj berbi.


Tagovi

Beč Austrija Grad Poljoprivreda Povrće Povrtarstvo Vrt Bašta Uzgoj


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!