Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispitivanje semena
  • 05.01.2024. 07:30

Dve metode kako proveriti da li je seme ispravno

Kako napraviti testiranje u kućnim uslovima?

Foto: Depositphotos/glebchik
  • 570
  • 60
  • 0

Za uspešnu setvu raznih biljnih vrsta presudna je klijavost semena. Ona nikada nije potpuna, izražava se u postotku i varira u zavisnosti od raznih faktora. Predstavlja broj koji je nikao u odnosu na ukupan broj posejanih semenki.

Klijavost se proverava dvadeset do mesec dana pre setve. U ovu svrhu uzmemo manju količinu semena, a minimalno je deset komada. Veliki uticaj imaju uslovi njegovog skladištenja, kao i dužina čuvanja. Koliko deluju uslovi skladištenja vidljivo je kada je krastavac u pitanju. Postoji opasnost da njegovo seme kada se čuva na vlažnom i hladnom mestu daje biljke bujne vegetativne mase sa pretežno muškim cvetanjem.

Što su uslovi lošiji to je veća opasnost od propadanja. U pravilu što je seme sitnije brže gubi klijavost. Veliki uticaj ima i o kojoj vrsti i sorti se radi. Tako žitarice i grašak imaju klijavosti oko 90 odsto, dok je za kupusnjače to 65 odsto. Malu klijavost ima peršun. Pre testiranja seme je potrebno kalibrirati, odnosno razvrstati prema krupnoći kako bi obezbedili ujednačenu energiju klijanja.

Brzi testovi

Veoma jednostavan i brz test možemo uraditi potapanjem u toplu vodu na osam do 10 minuta. Šturo, prazno seme male težine će isplivati na površinu. Ono koje padne na dno se seje.

Koristi se i slani rastvor sa potapanjem na 10 do 15 minuta. Štura zrna isplivaju na površinu. Pre setve ih je potrebno isprati. U slučaju da ih nećemo odmah sejati potrebno ih je posle ispiranja osušiti od suvišene vode i uskladištiti. Postotak soli u rastvoru je pet odsto za papriku, paradajz, patlidžan, a za krastavac tri odsto. Istu ulogu ima i rastvor kalijum permanganata. Uklanjaju se semenke koje su isplivale, a preostale se isperu vodom.

Seme tikvenjača (krastavca, dinje, lubenice, tikvica, tikvi) možemo brzo ispitati zahvaljujući elektrostatičkom naboju koji nastaje na plastičnoj boci kada se protrlja. Ovakva boce se nanese do dva centimetra iznad tankog sloja semena, a šture semenke će biti privučene i zalepiti se za bocu. Postupak ponovite nekoliko puta.

Testiranje setvom

Pouzdan način je setva koja može da se realizuje na nekoliko načina. Najmanje 10 semenki se stavi između dva sloja navlažene gaze, papirnatog ubrusa ili salvete. Sve se stavi na tanjir i zamota najlon vrećicom. Temperatura prostora treba da je oko 20ºC.

Neke vrste će pre proklijati, dok će drugima trebati duže. Žitarice klijaju za četiri dana, kukuruz, grašak, pasulj, dinja, krastavac za šest dana, paradajz i kupus deset dana. Peršunu treba najduže vremena.

Ako je proklijalo 50 odsto semena, može da se koristi za setvu uz povećanje količine. Niža klijavost nije rentabilna, ali se takvo seme seje u slučaju da se radi o sortama koje želimo sačuvati. Od klijanaca se odbacuju svi koji pokazuju deformisanosti ili razne abnormalnosti.

Pored gaze i papira naklijavanje možemo obaviti u piljevini i rolni toalet papira.


Tagovi

Klijavost semena Testiranje semena Kalibriranje semena Klijanje semena Nicanje semena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.