Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje rasada
  • 16.01.2022. 15:00

Evo kako proizvesti rasad povrća na prozorskoj dasci

Veliki problem su prostor i osvetljenje. Više je načina kako ga rešiti.

Foto: Depositphoto/Far700
  • 733
  • 24
  • 0

Od kvaliteta proizvedenog rasada zavisi i rodnost povrtarskih kultura. Tanke, izdužene, savijene, blede sadnice se teško ukorenjuju i oporavljaju. One su podložnije napadu štetočina, pojavi oboljenja. Veoma su osetljive na zrake sunca koje na njima izazivaju ožegotine i propadanje.

Pred vratima nam je setva povrća i za to treba dobro da se pripremimo. Pre svega potrebno je obezbediti prostor za setvu i dovoljan broj posuda (saksija, kontejnera).

Idealno je da imate grejani staklenik ili plastenik. Ako ste baštovan amater, dobro će poslužiti osvetljen hodnik ili prozorska daska okrenuta na južnu stranu.

Osvetljenje, toplota i supstrat su bitni faktori koji deluju na kvalitet mladog rasada. Kada je osvetljenje loše, temperatura niska, a supstrat nekvalitetan, naše sadnice neće napredovati kako treba.

Pripremite mesto

Nije dovoljno samo poređati saksije na prozorsku dasku. Bolja opcija je da na nju postavimo šperploču dužine kao daska i širine 15 do 20 cm. Na taj način ćemo rešiti tri problema sa kojima se susrećemo. Povećaćemo površinu na koju možemo složiti posude. Šperploča je dobar izolator i sprečiće zagrevanje saksija i supstrata od radijatora. Takođe, tokom noći se supstrat neće previše rashladiti.

Dodatni prostor možemo dobiti ako napravimo policu koju ćemo montirati 60cm iznad daske. Tako će i biljke na dasci dobiti dovoljno osvetljenja i bez problema se razvijati.

Broj saksija koje možemo poređati zavisi od njihove veličine, odnosno od vrste povrća kojeg ćemo uzgajati. Na jednu prozorsku dasku možemo smestiti njih 10 sa patlidžanima ili 25 do 30 sa kupusnjačama. Kod paradajza njihov broj zavisi da li se radi o visokim ili niskim sortama. Taj broj se kreće od 10 za visoke do 17 za niske sorte. Broj saksija za paprike se kreće od 15 do 25 u zavisnosti da li uzgajamo slatke ili ljute sorte.

Ako sejemo grupni rasad, staće više (Depositphoto/koromelana.yandex.ru)

Broj ovako uzgajanih biljaka možemo povećati ukoliko posejemo grupni rasad. Na prosečnu dasku možete postaviti dva veća korita za cveće. U njima možete proizvesti kvalitetan rasad paradajza, kupusnjača. Manje je pogodno kada su u pitanju paprike i druge kulture.

Sprečite izduživanje rasada

Veliki problem kod uzgajanja rasada je kako sprečiti pojavu izduživanja koja nastaje zbog slabog osvetljenja. To možemo preduhitriti različitim uređajima koje ćemo kupiti ili ćemo samo improvizovati različite dodatke koji će poboljšati osvetljenost.

U tu svrhu možemo izrezati kartonsku kutiju od mleka ili soka koja s unutrašnje strane ima sloj aluminijuma. On odbija svetlosne zrake i pojačava osvetljenje zbog refleksije.

Takvu ambalažu možemo izrezati u obliku površine saksije i na njima napraviti rez do sredine gde dodatno izrežemo prostor za biljku. Karton ne sme da dodiruje biljku, a rez preko kartona će nam omogućiti jednostavno uklanjanje po potrebi. Prilikom postavljanja okrenite aluminijski deo prema gore, jer će on da reflektuje dodatnu svetlost prema biljci. Poboljšaće se osvetljenost donjih listova i neće doći do izduživanja.

Drugi način je da izrežemo karton prema visini sadnica koje će se formirati. Taj karton obložimo aluminijskom folijom i postavimo nasuprot prozora tako da posuda s rasadom dođe između prozora i reflektirajuće površine. Kako bi poboljšali osvetljenje, ovakve površine možemo postaviti i s bočnih strana. Oprez! Treba imati na umu da će se povećati temperatura. Pazite da ne "skuvate" biljke.

Ukoliko se odlučite za kupovinu lampi za rasvetu, odaberite one koje imaju svetlosne niti. Nemojte ih prenisko postaviti, jer kada su niže od 40 cm iznad biljaka, mogu ih pregrejati i spaliti.


Tagovi

Uzgajanje rasada Rasad Prozorska daska Kako


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ova godina biće rekordna po uvozu krompira, posebno iz Rusije i Belorusije. Kao razlog tome stručnjaci ističu sušnu prošlu godinu, te da je zbog toga rod podbacio. Ratko Vukićević, predstavnik proizvođača krompira, navodi da je proizvodnja... Više [+]