Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razbijanje pokorice
  • 07.06.2024. 07:30

Evo pet razloga zašto treba okopavati useve nakon svake obilnije kiše

Okopavanje pomaže biljkama da bolje rastu, omogućava im da iskoriste svu dostupnu vodu i čini zemljište zdravijim. Tu su pravila kada i kako sprovesti ovu meru

Foto: Shutterstock/Irina Mikhailichenko
  • 139
  • 42
  • 0

Obilne kiše sa pljuskovima uobičajene su za ovo doba godine. Dobrodošle su većini useva, osim ako ne dolaze sa gradom i jakim vetrom, što je zadesilo neka područja poslednjih dana. 

Nakon takvih kiša potrebno je pružiti pravilnu negu biljkama i primeniti odgovarajuću agrotehniku. Povrće, voće i ratarski usevi, u ovakvim uslovima podložni su uticaju raznih bolesti, štetočina, ali i rastu korova. 

Jedna od mera koju svakako treba obaviti, čim se može ući u baštu ili njivu je okopavanje useva.

Evo pet razloga zašto okopavati useve 

1. Razbijanje pokorice

Nakon kiše mnogo puta uslede visoke temperature. Površinski sloj zemlje se stvrdnjava i stvara se površinka kora koja otežava prodiranje vazduha, vode i hranljivih materija do korena biljaka. Okopavanjem, pokorica se razbija, što poboljšava uslove za rast biljaka.

2. Provetravanje zemljišta

To što je deo biljke pod zemljom, ne znači da mu ne treba vaduh. Okopavanje omogućava njegov bolji protok, a to je ključno za zdravlje korena i mikroorganizama u zemlji. Oni igraju ključnu ulogu u razgradnji organske materije i dostupnosti hraniva za biljke. Dobra aeracija pomaže i u sprečavanju nakupljanja štetnih gasova.

3. Održavanje vlage

Ovom merom smanjuje se površina tla koja je izložena direktnom suncu i vetru, a time i gubitak vlage isparavanjem. Poroznost zemljišta omogućuje bolju apsorpciju vlage koja dolazi sa sledećom kišom, ali i svakom rosom. 

Koje povrće se zagrće zemljom?

4. Kontrola korova

Kiša podstiče klijanje i rast korova. Ovom vrstom obrade se oni uklanjaju pre nego što mogu ozbiljno da konkurišu usevima za hranljive materije, vodu i svetlost.

5. Poboljšanje strukture tla

Zavisno od vrste tla, naročito ona koja su siromašna humusom, mogu se zbiti nakon kiše što otežava rast korena i smanjuje poroznost. Okopavanje pomaže u održavanju labave strukture tla, što olakšava rast korena i bolju infiltraciju vode.

Držite se pravila 

  • Pazite da zemlja nije prevlažna jer će vam se lepiti za motiku, odnosno kultivator. 
  • Ovu radnju obavljajte rano ujutro ili kasno poslepodne kada su temperature niže, što je manje stresno za biljke. Takođe, sprječava se isušivanje zemljišta koje može nastati usled jakog sunca. 
  • Obrada dubine dva do pet centimetara je uglavnom dovoljna za razbijanje pokorice i uklanjanje korova. 
  • Meru sprovodite redovno. Zavisno od tipa useva i uslova, okopavanje može biti potrebno svakih nekoliko nedelja.

Tagovi

Okopavanje Razbijanje pokorice Kultiviranje Zadržavanje vlage Kontrola korova Provetravanje zemljišta


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li su izvesni novi protesti poljoprivrednika?

Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije poslala su redakciji Agrokluba saopštenje u kojem podsećaju da još uvek nisu ispunjeni svi zahtevi sa sastanka iz Kisača iz n...

Više [+]