• Proizvodnja povrća
  • 06.12.2017. 18:30

Gospođinci: Kvalitet ne pita za cenu

Dušan Petrović iz Gospođinaca, zajedno sa suprugom Svetlanom, proizvodi povrće iz najmodernijih semena, koja su skupa, ali garantuju kvalitet.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 535
  • 27
  • 0

Dušan Petrović iz Gospođinaca pre 20 godina je ostao bez posla, nakon čega se posvetio povrtarstvu, zajedno sa suprugom Svetlanom. Danas je povrtar godine.

Nije bilo lako, ali kaže da je je proizvodnja luka, krastavca, paprike, kupusa, karfiola i dalje vredna svakog truda.

"Svetlanini roditelji su se bavili porljoprivredom, pa smo u startu imali traktor, prikolicu i nešto priključnih mašina. Danas obrađujemo oko 100 hektara zemlje, a nosioci proizvodnje su paprika i luk. Ja obavljam poslove na njivi i organizaciju, a supruga je zadužena za nabavku i finansije", kaže Dušan.

Kvalitet pre svega!

Njegova supruga dodaje da je organizacija teška, ali da uživaju u plodovima svog rada. Obim posla je veliki, ali kaže da u odličan tandem. Opredelili su se za kvalitetnu proizvodnju, iako je skupa.

"Radimo najmodernije sorte, a semena paprike za 15 hektara su oko 50.000 evra. Isto je i sa lukom. Na primer, ljubičati luk je oko 370 evra za samo jednu setvenu jedinicu, a za hektar ih treba od tri do četiri", objašnjava Petrović.

Potrebna organizovana prodaja preko zadruge

Plasman je ka nakupcima, a organizovana proizvodnja bila je za Mađarsku i Nemačku, a do ove godine i u Albaniju, dok nisu uveli nove poreze na uvoz. Dušan željno očekuje i organizovanje plasmana preko zadruga.

Pogledajte u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Dušan petrović Svetlana Petrović Gospođinci Povrće Paprika Ljubičasti luk


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Vertigo production

Laze Nančića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66, e-mail: vertigons@gmail.com web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi