Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aeroponika
  • 16.11.2017. 08:15

Guča: Krtole krompira koje se beru

Uvoz semenskog krompira biće smanjen, zahvaljujući mrežarniku u kom raste bezvirusno seme krompira.

Foto: U.S. Department of Agriculture / Flickr
  • 1.525
  • 63
  • 0

Hranjenje biljaka iz vazduha, naziva se aeroponika i omogućava ono što do sada nismo imali u Srbiji - branje krompira! Ovaj način proizvodnje mini-krompira u kontrolisanim uslovima primenjuje se u nekadašnjem Centru za krompir u Guči.

Magla kao hrana

Uvoz semenskog krompira biće smanjen, zahvaljujući mrežarniku u kom raste bezvirusno seme krompira. Prvu generaciju čini više od 1.500 biljaka krompira, koje su nastali od klice u laboratoriji. Hrane se rastvorom, koji dobijaju u obliku fine magle.

"Optimalan je odnos hraniva i kiseonika, produžava se vegetacioni period, a korenov sistem formira četiri do pet puta veću površinu nego u zemljištu. Sve to dovodi do velikog broja stolona i mini krtola", kaže za RTS profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, dr Zoran Broćić.

Svaka biljka formira od 15 do 20 krtola, koje će se saditi u polju.

60.000 mini krtola za hektar

Radi se na proizvodnji pet sorti krompira, a cilj je da se ožive autohtone sorte, kao što je mesečar. 60.000 mini krtola potrebno je za površinu od jednog hektara, sa koje će stići od 15 do 20 tona semena.

"Sa bratom sejem od 12 do 15 hektara i imamo poverenje u to. Videćemo dok sve to zaživi, ali mislim da će za celu okolinu ovo značiti dosta", kaže poljoprivrednik iz Velesa, Jovan Radovanović.

Foto: U.S. Department of Agriculture / Flickr


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Jovan Radovanović Zoran Broćić Mini krtole Krompir Aeroponika Guča Mrežarnik Magla


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.