Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preti krompirov moljac
  • 21.07.2016. 13:00

Hitno suzbiti moljca na krompiru

Prema podacima PIS-a najugroženija područja su Čačak, Leskovac i Pančevo. Moguće i veće štete nego lane. Ministarstvo poljoprivrede proširilo spisak dozvoljenih pesticida.

Foto: bigstockphotos.com
  • 3.087
  • 381
  • 0

"Koga zmija ujede i guštera se plaši". Prema ulovima na feromonskim klopkama može se desiti da proizvođače krompira ove godine napadne - kiklop. Naravno, govorimo o krompirovom moljcu. Zato vam odmah prosleđujemo informaciju koju smo dobili od Prognozno-izveštajne službe Vojvodine.

"Na većini parcela krompira cima je promenila boju i suši se. U toku je let treće generacije korompirovog moljca. Registruju se povećani ulovi, a najugroženije regije su: Čačak, Leskovac i Pančevo. Ovo je kritičan momenat u zaštiti krompira od ove štetočine. Proizvođači bi trebalo da usev tretiraju larvicidnim insekticidom Coragen 20 SC sa 0,15-0,2 l/ha", rekla nam je rukovodilac Prognozno-izveštajne službe Vojvodine Dragica Janković.

Prema informacijama ove službe na terenu je veća brojnost štetočine u odnosu na lane. Da bi se krompirov moljac suzbio moguće je da uz navedeni, do kraja vegetacije bude još tri tretmana. Ovo, naravno, zavisi od vremenskih uslova.

Ministarstvo dalo privremenu dozvolu i za neregistrovane pesticide

Koliko je situacija sa krompirovim moljcem kritična govori i informacija da je na osnovu rezultata ogleda, Prognozno izveštajne službe Republike Srbije, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, tj. Uprava za zaštitu bilja, donela rešenja kojima se odobrava ograničena i kontrolisana primena neregistrovanih sredstava za zaštitu bilja za ovu namenu na period od 120 dana. Reč je o pesticidima: Avanut 15 EC, Grom, Laser 240 SC i već pomenuti Coragen 2 0 SC.

Kako izvaditi i uskladištiti krompir?

krompirov moljac
Gusenica krompirovog moljca u krtoli

Za one proizvođače koji se uspešno izbore sa krompirovim moljcem u polju u Ministarstvu poljoprivrede na proizvođače apeluju da vode računa pri vađenju krtola krompira i njihovom skladištenju. Krtole je nakon vađenja potrebno u što kraćem periodu transportovati do skladišta. Transportna sredstva je potrebno što češće prati. Novi krompir mora ući u pripremljeno skladište. Ono mora biti očišćeno i oprano, kao i gajbe i džakovi. Kako bi se sprečilo uletanje leptira na svim otvorima u skladištu (vrata, prozori, ventilacioni otvori) potrebno postaviti mreže, kao za komarce.

Krompir je najbolje skladištiti na temperaturi 5-8°C, jer se pri temperaturi od 9°C prekida biološki ciklus razvića moljca. Potrebno je postaviti feromonske klopke za praćenje pojave leptira. U skladištu ne treba mešati stari i novi krompir ako se sumnja da je moljac prisutan na već uskladištenom krompiru. Podovi, zidovi i plafoni u praznim skladištima mogu se tretirati insekticidima na bazi malationa, pirimifos-metila, cipermetrina i deltametrina, a krtole se unose dva dana nakon primene. Za proizvođače amatere korisna informacija je da se manje količine uskladištenog krompira mogu pomešati sa talkom, osušenim pepelom, peskom i slamom. Nije na odmet u magacin staviti beli luk i bosiljak.

Otkud krompirov moljac kod nas?

Za krompirovog moljca se znalo u tropskim i subtropskim područjima. U bivšoj SFRJ bio je delimično prisutan u Dalmaciji i Makedoniji. Sa promenom klime je stigao i u Srbiju. Zvanično 2011. godine. Prošle godine krompirov moljac je načinio ogromne štete u mnogim proizvodnim područjima u kojima se krompir gaji. Uglavnom u toplijim lokalitetima na nižim nadmorskim visinama. Štete su u nekim selima (naročito u zapadnoj Srbiji) bile stoprocentne pa su poljoprivrednici zahtevali i nadoknadu od države.

Ozbiljan protivnik

O kakvom je protivniku reč najbolje govore literaturni podaci prema kojima životni ciklus moljca, pri optimalnim uslovima, traje 30 dana tako da u jednoj godini može da ima i do 12 generacija. Odrasla ženka za vreme života od 10-15 dana polaže jaja na list, stablo i krtole iz koji se za 5 dana pile larve. One se 8 dana hrane, praveći mine u listu, ubušuju se u stabliku i krtolu. Stadijum lutke traje 6-9 dana. Gusenice koje se ubušuju u tkivo lista, stabla i krtole u njima prave mrežu hodnika. Svi biljni delovi propadaju. List sa minama gubi funkciju, kao i stabljike. U krtolama gusenica pravi hodnike i takve su krtole zbog razmera oštećenja - neupotrebljive. Na otvorima se javljaju sekundarne zaraze koje izazivaju bakterije i gljive pa krompir oboljeva i od vlažne i sive truleži.

Foto: bigstockphotos.com;BigMazi


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Krompirov Moljac Dragica Janković PIS


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."