Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruski paradajz
  • 24.03.2019. 09:00

Hladna Rusija proizvede 380 hiljada tona paradajza godišnje

Bruto berba paradajza u 2017 - 2018. godini porasla je za gotovo 25%, a udeo stakleničkog paradajza na tržištu Rusije dosegao je 45%.

Foto: Bigstockphoto/Goodmoments
  • 172
  • 7
  • 0

U kampanji 2017 - 2018. prosečna proizvodnja stakleničkog paradajza u Rusiji iznosila je 380 hiljada tona. Statistiku su dostavili istraživači marketinške agencije ROIF Expert u izveštaju "Staklenički paradajz u Rusiji: maksimiziranje proizvodnje".

Važno je napomenuti da je udeo stakleničkog paradajza na tržištu Rusije dosegao 45%. Glavni trend na tržištu bio je nagli rast udela paradajza u odnosu na smanjenje udela krastavaca. Bruto berba paradajza u 2017 - 2018. godini porasla je za gotovo 25%, a proizvodnja stakleničkog krastavaca za samo 0,2%.

Prema agenciji ROIF, najnegativniji aspekti koji će uticati na razvoj proizvodnje staklenika u Rusiji do 2023. godine biće amortizacija stalnih sredstava, visoki kapitalni troškovi za izgradnju novih kompleksa, povećana konkurencija između ruskih i stranih dobavljača u Rusiji na tržištu povrća ili pritisak samih trgovaca. Mnogi će takođe biti pogođeni infrastrukturnim ili logističkim problemima, piše Fruit-inform.com

Ipak, Rusija je i ovim rastom proizvodnje pokazala ozbiljnost u odluci kako želi postati samodovoljna. Podsetimo, u toj zemlji umesto uvoznog voća i povrća kupuju sadnice voća i povrća, stoku, ali i staklenike na evropskom tržištu. 

Zasićeno tržište paradajza

Hitnost za povratak domaće poljoprivrede povećan je nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin zabranio uvoz određene hrane u 2014. godini. 


Tagovi

Ruski paradajz Staklenička proizvodnja Vladimir Putin


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.