Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište belog luka
  • 25.07.2016. 15:00

Hoće li opstati visoka cena kineskog belog luka?

U kineskoj provinciji Šandong prosečna veleprodajna cena belog luka kreće se oko 1,20 evra, a to je znatno više u odnosu na prošlu godinu.

Foto: pongsak
  • 901
  • 75
  • 0

Prema informacijama iz veletrgovine Jinxiang Garlic Professional, u provinciji Šandong, prosečna veleprodajna cena za beli luk, u junu 2016. iznosila je 8,80 juana po kilogramu (oko 1,20 evra) što je znatno više od 5,10 juana po kilogramu koliko je beli luk koštao u junu 2015. godine. Ukupna količina razmene belog luka u veleprodaji, u junu 2016. godine, iznosila je 134.782 tona, što predstavlja smanjenje od 7% u odnosu na jun prošle godine.

"Visoke cene uzrokovane su kombinacijom smanjenja ukupne proizvodnje belog luka zbog ekstremnih vremenskih uslova s početka godine i snažnom tražnjom kineskog belog luka na domaćem tržištu. Trenutno je dostupno manje novog belog luka, ali i onog u skladištima u odnosu na lane. Zato ne očekujem da se cene belog luka uskoro snize", ističe Šeri iz kompanije Laiwu Wanxin. Ta kompanija ima sedište u gradu Laivuu, u provinciji Šandong, a izvoze beli luk, đumbir i krompir, piše portal Fresh Plaza.

Potražnja iz Azije raste od kraja Ramazana a kupci su spremni da prihvate i više cene. Beli luk se trenutno može držati vani na otvorenom. U avgustu će on biti premešten u hladnija skladišta, a kada se to dogodi, struja, upravljanje i skladišni troškovi biće dodati na trenutnu cenu, pa bi zbog toga ona mogla da bude još viša.

Foto: pongsak999/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Kina Beli luk Tržište Proizvodnja belog luka


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!