• Uzgoj celera
  • 11.01.2018. 20:00

Holandski celer sve popularniji, a skoro džaba

Celer je odlična zamena za uobičajene ugljene hidrate i deo je najnovijih trendova u prehrani.

Foto: David Kaspar / Pixabay
  • 185
  • 9
  • 0

Popularnost celera sve više raste. Celer je odlična zamena za uobičajene ugljene hidrate i deo je najnovijih trendova u prehrani. Koristi ga sve više slavnih osoba i TV kuvara, a posebno je popularan u Holandiji, gde više nije samo sastojak čorbi od graška.

Iako super popularan, cena mu još uvek ne raste, jer holandski uzgajivači ipak 95% zavise od toga šta se događa u inostranstvu, posebno u Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Čečeniji i Mađarskoj, piše freshplaza.

Sve više hektara pod celerom

Holandija proizvodi sve više celera. Dokaz tome su rastuće površine, koje se koriste za njegov uzgoj.

"Još nema službenih statističkih podataka, ali se procenjue da je u 2016. godine pod celerom bilo 1.500 do 1.700 hektara, a u 2017. godini oko 1.900 hektara", kaže Kees Vrolijk, predsednik holandske zadruge Celeriac Growers Association.

"Očekivanja na tržištu su sve veća, ali i dobri prinosi. Ovogodišnji prinos jedan je od najviših, a sve to predstavlja dodatni pritisak na tržište. Cena celera se kreće od 0,15 do 0,20 evra, ali ima nisku tržišnu cenu, koju određuje kvaliteta, veličina i rezidualni elementi. Tržišne cene se trenutno se kreću od 0,08 do 0,10 evra na tržištu svežih proizvoda, dok veliki celeri završavaju u industrijskih proizvodnji i kao takvi idu u bescenje, prodaju se možda za nekoliko centi, što je tragično", zaključio je Vrolijk.

Foto: David Kaspar / Pixabay


Autorka

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi