Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crveni luk
  • 05.02.2019. 12:00

Holandski luk: Zalihe su pri kraju?

U Holandiji imaju rešenje - uvozni program, a sve kako bi dopunili svoje zalihe.

Foto: Flickr/Thad Zajdowicz
  • 542
  • 20
  • 0

U čitavoj Evropi nedostaje crvenog luka zbog čega i Holandija, zemlja koja tim povrćem snabdeva gotovo čitavu Evropu, uvozi luk iz drugih delova sveta pa ih distribuira dalje. 

"Često se u drugim zemljama smatra kako mi u Holandiji uvek imamo previše luka. Kažu kako zbog tog luk više ne može ostvariti dobru cenu. Međutim, ove godine se pokazalo suprotno", tako ovogodišnju sezonu opisuje Erik Vaterman iz holandske kompanije Vaterman Onions

Vaterman kaže kako za njihovim lukom ima potražnje iz cele Evrope. "Dugo je naš luk bio skuplji od onoga u susednim zemljama. Cene su sada u nekim zemljama jednake holandskim, a negde čak i više. Inostrana potražnja je uglavnom ograničena na najeftiniji luk, onaj manje veličine", kaže Vaterman otkrivši kako holandskog luka sigurno neće nestati, iako, su zalihe pri kraju, navodi Freshplaza

Naglašava kako statistike pokazuju da je i Nemačka u nedostatku luka već dva, tri meseca. 

Njihovo rešenje je uvozni program, kako bi dopunili svoje zalihe. "Već sada uvozimo luk iz Kine i Južne Afrike. Na putu je luk iz Novog Zelanda, Čilea, Argentine pa ćemo uspeti zadovoljiti potražnju naših klijenata", najavljuje Vaterman. 

Podsetimo, prethodnih dana cena luka je izuzetno skočila u Srbiji te bi ovo povrće moglo uskoro da postane luksuz, jer je njegova trenutna cena veća čak i od cene banana. Slična situacija je i sa krompirom.

Srbija: Cena crnog luka ista kao kilogram banana

Naime cena crnog luka trenutno je viša od cene pomorandži i limuna, a niža od cene nara, a gotovo ista kao kilogram banana i kreće se od 80 do 120 dinara po kilogramu.

Crni luk košta kao južno voće, poskupiće i krompir

Proizvođači crnog luka zadovoljni su cenom, koja je u poređenju sa istim periodom protekle godine veća čak četiri puta. Cena je takođe bila razlog što su mnogi od njih odustali od proizvodnje, što pored sušne godine može biti jedan od razloga što jedemo uvozni luk.


Tagovi

Crveni luk Holandija Cena Potražnja Uvoz


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.