Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja i prerada
  • 30.03.2017. 16:15

Hrana je naša budućnost

Zoran Gocić je nekada radio u vojsci, a danas se zajedno sa suprugom bavi povrtarstvom i začinskim biljem, kao i njihovom prepradom. Kombinuju organsku i konvencionalnu proizvodnju.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.082
  • 103
  • 0

Zoran Gocić je nekada radio u vojsci, a danas se zajedno sa suprugom bavi povrtarstvom. Kako kaže, došao je do zaključka da je hrana naša budućnost. Krenuo je sa baštom, imao je i tri plastenika, a danas koristi projekat USAID.

Kvalitet na prvom mestu

Osim povrćem, bavi se i začinskim biljkama, kao i njihovom preradom. Gocići su već prepoznatljivi u Kikindi, ali i šire. Iako nemaju mnogo zemlje, to ih ne sprečava da se posvete kvalitetu.

"Imam 35 ari obradive površine. Gajim nekada dva, nekada tri proizvoda u toku godine. Sve zavisi od vegetacije, vremenskih uslova i ostalog što prati savremenu proizvodnju. Sejem kulture sa kratkim vegetacionim rokom dospeća, da bi zemlja bila što manje slobodna", kaže Zoran.

Problem je nedostatak radne snage. Kako kaže, treba da se radi sa znanjem i sa voljom. Strahuje da kroz nekoliko godina neće imati ko da radi.

Organska i konvencionalna proizvodnja

Vodi računa o tome da analizira zemlju, odnos među kulturama, a prati i nove trendove u vidu semena. Do pre pet godina on i supruga bavili su se rasadom paradajza i paprike. To je bila najbrža zarada, ali ti plastenici su zbog vremenskih prilika uništeni. Danas kombinuju organsku i konvencionalnu proizvodnju.

"Prinosi organske proizvodnje su mnogo manji, ali sam zadovoljan. Naravno, uvek može bolje. Trudim se da sve što je nedostatak na neki način unesem", kaže Gocić.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Povrće Začinsko bilje Kikinda Zoran Gocić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.