Zoran Gocić je nekada radio u vojsci, a danas se zajedno sa suprugom bavi povrtarstvom i začinskim biljem, kao i njihovom prepradom. Kombinuju organsku i konvencionalnu proizvodnju.
Zoran Gocić je nekada radio u vojsci, a danas se zajedno sa suprugom bavi povrtarstvom. Kako kaže, došao je do zaključka da je hrana naša budućnost. Krenuo je sa baštom, imao je i tri plastenika, a danas koristi projekat USAID.
Osim povrćem, bavi se i začinskim biljkama, kao i njihovom preradom. Gocići su već prepoznatljivi u Kikindi, ali i šire. Iako nemaju mnogo zemlje, to ih ne sprečava da se posvete kvalitetu.
"Imam 35 ari obradive površine. Gajim nekada dva, nekada tri proizvoda u toku godine. Sve zavisi od vegetacije, vremenskih uslova i ostalog što prati savremenu proizvodnju. Sejem kulture sa kratkim vegetacionim rokom dospeća, da bi zemlja bila što manje slobodna", kaže Zoran.
Problem je nedostatak radne snage. Kako kaže, treba da se radi sa znanjem i sa voljom. Strahuje da kroz nekoliko godina neće imati ko da radi.
Vodi računa o tome da analizira zemlju, odnos među kulturama, a prati i nove trendove u vidu semena. Do pre pet godina on i supruga bavili su se rasadom paradajza i paprike. To je bila najbrža zarada, ali ti plastenici su zbog vremenskih prilika uništeni. Danas kombinuju organsku i konvencionalnu proizvodnju.
"Prinosi organske proizvodnje su mnogo manji, ali sam zadovoljan. Naravno, uvek može bolje. Trudim se da sve što je nedostatak na neki način unesem", kaže Gocić.
Foto: Print Screen / YouTube
Tagovi
Autorka
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/